Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΦΕΤΗΡΙΑ : ΜΥΓΔΑΛΙΑ .ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ;

   
Αγαπητοί συμπατριώτες και φίλοι.
Σας καλωσορίζω στο δικτυακό τόπο του χωριού μας. Αυτός ο τόπος φτιάχτηκε και ανήκει σε όλους μας. Είναι μια νέα μορφή επικοινωνίας που η τεχνολογία καθιέρωσε και μας υποχρεώνει να την παρακολουθήσουμε. Μας προσφέρει βέβαια τελείως διαφορετικά πράγματα από αυτά που τόσα χρόνια είχαμε συνηθίσει .Η απλότητα και η αυθεντικότητα, απουσιάζουν φυσικά από τις σημερινές τεχνολογικές εξελίξεις. Η πρωτοβουλία μου για να δημιουργηθεί μια ιστοσελίδα του χωριού πρόεκυψε από την απουσία της Λιασκοβας την οποία μάλλον ανεπιτυχώς θα προσπαθήσει ν' αντικαταστήσει Το αργό ξεφύλλισμα του περιοδικού Λιάσκοβα θα είναι μια διαρκής έλλειψη για όλους μας . Μια διαρκής νοσταλγία . Έστω……και αν κάποιοι στο χωριό μόνο που την χάιδευαν κρατώντας την ανάποδα.
Η επιθυμία όμως και η ανάγκη για ενημέρωση με θέματα και προβλήματα του χωριού ,αλλά και η επικοινωνία μεταξύ μας φιλοδοξώ να είναι επιτυχής ,ασφαλώς με τη συμμετοχή όλων μας και ιδιαίτερα της νεολαίας μας. Η πιο μικρή αφιέρωση για το χωριό είναι η μεγαλύτερη προσφορά σ' αυτό. Αν αυτή η φλόγα μεταλαμπαδεύσει στους νέους και από γενιά σε γενιά, θα διατηρηθεί η ιστορία η παράδοση και το ίδιο το χωριό μας που σήμερα απειλείται από πολλούς σύγχρονους κινδύνους. Η σκέψη όλων μας στροβιλίζει πολλές φορές στα σοκάκια του,στην πλατεία ,στα σπίτια μας ,στα χωράφια .Κάθε σπιθαμή γης είναι τόσο γνωστή σε όλους μας γιατί είναι συνδεδεμένη άρρηκτα με μια μικρή ιστορία η με ένα στιγμιότυπο με τον καθένα από εμάς, από εκείνα τα σκληρά χρόνια . Χαραγμένες ανεξίτηλα είναι μέσα μας αυτές οι στιγμές που με τόση παραστατικότητα αφηγούμαστε κάτω από τις ακακίες της πλατείας όταν σμίγουμε τα καλοκαίρια όπου... και κάνουμε το δράμα κωμωδία. Αυτό το χάρισμα, χαρακτηρίζει σχεδόν όλους μας.Φεύγουν σιγά-σιγά άλλοτε γέροι και άλλοτε νέοι. Φεύγουν γενιές.. Τα χρόνια περνάνε και όλο και λιγοστεύουμε!!!Αρκετοί από εμάς ζήσαμε λίγα χρόνια στο χωριo .Στοιβάχτηκαν όμως τόσα πολλά μέσα μας!!
Όλοι τους όμως άφησαν πίσω τους μια ιστορία. Έχουν αφήσει τις πατημασιές τους όποια διαδρομή κι αν έκαναν . Έχουν ακόμη αφήσει τον απόηχο της φωνής τους που δεν θα σβήσει ποτέ στο πέρασμα του χρόνου. Η αυθόρμητη σκέψη τους,η άποψη και η κρίση τους θα παραμείνουν διαχρονικές γιατί είχαν σοφία… είχαν αξία. Για τα σκληρά χρόνια που ζούσαν , έφτιαχναν την δικιά τους αντίσταση με τα αστεία τους και τα πειράγματα τους. Ήταν άλλωστε και η μόνη τους ψυχαγωγία μαζί μ ένα ποτήρι κρασί και το τραγούδι τους. Την ταυτότητα του χωριού την έχουν υπογράψει όλοι αυτοί που σήμερα δεν είναι πια κοντά μας. Εμείς να υπογράψουμε << μνημόνιο >> για το μέλλον του.
Όλα αυτά είναι το χωριό!! Είναι αστείρευτο από όπου και να το προσεγγίσεις .Αρκεί να θέλεις να ασχοληθείς μαζί του . Και να μην θέλεις έχει το δικό του τρόπο να σε πλησιάσει ,να σε τυλίξει για να σε παραδώσει στα ίδια σου τα βιώματα χωρίς να του ξεφύγει το παραμικρό.Έχει αυτή την δύναμη να σου κυκλώνει την σκέψη ,να στην παγιδεύει και να σε μεταφέρει σ εκείνα τα χρόνια που σήμερα νομίζεις ότι ήταν στην προηγούμενη ζωή σου.
Οι εποχές αλλάζουν ραγδαία!!!
Ζούμε την παρακμή όλων των θεσμών ,και την έκπτωση των αξιών, Παρακολουθούμε τα ήθη και τα έθιμα μας να αλλοτριώνονται. Αν ζούσε ο μακαρίτης ο Διαμάντης με την λέξη "μαρέτζες" θα απαντούσε για κάθε έναν από αυτούς τους θεσμούς . Για όσους τον γνώρισαν κατάλαβαν….γι αυτούς που δεν τον γνώρισαν δυστυχώς δεν χωραει καμία ανάλυση αυτή η σπουδαία παρομοίωση !!!! Η παγκοσμιοποίηση μεταμφιεσμένη σε ευημερία μας ξεγέλασε.Όπως επίσης μας ξεγέλασαν πολλοί και για πολλά. Αφαίμαξε όχι μόνο τον ιστό της κοινωνίας ,αλλά απειλεί να μαδήσει και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Έχουμε χρέος ν αντισταθούμε σ αυτή την εισβολή της. Να οργανώσουμε μια καινούργια εθνική αντίσταση για να περισώσουμε την παράδοση μας και την πολιτιστική κληρονομιά μας. Στην νέα αυτοδιοίκητικη δομή του Καλλικράτη γενικώς….υπαγόμαστε Τα όνομα-αν τελικά παραμείνει και αυτό- καθώς και η ιστορία του χωριού δεν έχει πλέον σημασία για κανέναν παρά μόνο για μας. Πολύ πιθανό μετά από 20 χρόνια το χωριό μας με κάποιο άλλο σχέδιο αυτοδιοίκησης να υπάγεται απ ευθείας στις Βρυξέλες. Να υπάγεται χωρίς όνομα, χωρίς κατοίκους μόνο με το γεωγραφικό του προσδιορισμό. Οφείλουμε λοιπόν πολλά σ αυτόν τον τόπο που μας ανάθρεψε έστω και με φτώχεια αλλά μας εφοδίασε με δύναμη με θέληση με σεβασμό στους θεσμούς και τις αξίες .Οφείλουμε πάνω από όλα να διαφυλάξουμε την ύπαρξη του και την ιστορία του. Οφείλουμε να το προστατέψουμε από κάθε κίνδυνο και να το απαλλάξουμε από κάθε του πρόβλημα ,γιατί είναι πολλά τα προβλήματα που έχει. Σήμερα οφείλουμε να δείξουμε το δρόμο του χωριού στα παιδιά μας (….θα δω τι θα κάνω και με τα δικά μου) και έτσι μόνο δεν θα λιγοστέψουμε άλλο.
Ξέρω ότι άργησα και πρέπει να μπω τελευταίος στην σειρά. Ας είναι κι έτσι. Θα ακολουθούσουν κι άλλοι πίσω από μένα. Είναι βέβαιο. Και αυτοί θα είναι οι νεολαία μας. (Βρέ σείς φεϊσμπουκάκια, έχετε και σεις καρτέλα εδω. Σας περιμένουμε !) Και αυτό είναι αισιόδοξο.!! Αυτή η ιστοσελίδα θα μας ενώσει ακόμη περισσότερο και θα αποβάλει αποτινάζοντας μικρόψυχες νοοτροπίες. Από αυτή εδώ την σελίδα μπορούμε να φτιάξουμε πολλά. Να φτιάξουμε κατ αρχήν ότι μας λείπει., Την γνωριμία, την επικοινωνία, την συνομιλία Να την κάνουμε κέντρο αναφοράς για αυτά που συμβαίνουν και ιδιαίτερα στο χωριό .. Είναι μια ελεύθερη ιστοσελίδα που θα δημοσιεύει ότι θέλει ο καθένας ελεύθερα. Με το χρόνο θα την εμπλουτίσουμε αρκετά ώστε να μας γίνει ευχάριστη καθημερινή συνήθεια.
ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ (Nis)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.