Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

11 βότανα που θωρακίζουν τον οργανισμό

Σύμμαχος στη θωράκιση του οργανισμού ενάντια στη γήρανση και τις σοβαρές ασθένειες είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες.
Σύμμαχος στη θωράκιση του οργανισμού ενάντια στη γήρανση και τις σοβαρές ασθένειες είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες. Η πρόσληψή τους θεωρείται καταλυτικής σημασίας, καθώς μειώνει τη βλάβη που προκαλούν στα κύτταρα οι ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι διασπασμένες ενώσεις που συσσωρεύονται στον οργανισμό λόγω των τοξινών, του άγχους, της κακής διατροφής και άλλων παραγόντων προκαλώντας καταστροφή των κυττάρων. Το οξειδωτικό στρες -όπως ονομάζεται αυτή η βλάβη- ευθύνεται για εκφυλιστικές νόσους, αναπνευστικές ή καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκινογενέσεις. Το «Εθνος - Υγεία» παρουσιάζει ορισμένα από τα βότανα που απλώνουν ασπίδα προστασίας λόγω των αντιοξειδωτικών τους ιδιοτήτων.

O ιβίσκος
Οι κάλυκές του περιέχουν φλαβονειδή, τα οποία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, και άλλες ουσίες που ενισχύουν τον οργανισμό, όπως ανθοκυανίνες, ριβοφλαβίνη, βιταμίνες. Ο αντιοξειδωτικός ρόλος του ενισχύεται από τις σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C που περιέχει, ενώ υποστηρίζεται ότι παρέχει προστασία ενάντια στις καρδιαγγειακές παθήσεις και ότι μειώνει τη χοληστερίνη.

Το γκίνγκο
Το γκίνγκο έχει πολύ ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Είναι αντιγηραντικό, βοηθά σε περιπτώσεις τοξικού σοκ και απορρόφησης ραδιενέργειας, ενώ επίσης καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Η χρήση του είναι αρκετά διαδεδομένη μέσω ομοιοπαθητικών σκευασμάτων που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Περιέχει φλαβονικά γλυκοσίδια, τερπενικές λακτόνες και κουερκετίνη, ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό.

Η ελιά
Οι καρποί του φυτού, πλούσιοι σε πολυφαινόλες και βιταμίνη Ε, είναι μεγάλης αντιοξειδωτικής αξίας. Θωρακίζουν τον οργανισμό με τα καροτενοειδή και κυρίως το β-καροτένιο που περιέχουν, ενώ λειτουργούν ως ασπίδα για εκφυλιστικά νοσήματα ή τα λεγόμενα νοσήματα φθοράς, στα οποία συγκαταλέγονται οι καρδιακές παθήσεις, οι διάφορες μορφές καρκίνου και ο διαβήτης τύπου 2.

Η ντοματιά
Η λυκοπένη, η γνωστή ουσία στην οποία οφείλει η ντομάτα τις ευεργετικές της ιδιότητες, είναι μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία με αντικαρκινική δράση. Θεωρείται δύο φορές ισχυρότερη από την προβιταμίνη Α η οποία επίσης καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η ντομάτα περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, των πνευμόνων, του στομάχου, του μαστού, του τραχήλου, του εντέρου και του ορθού, του οισοφάγου, της στοματικής κοιλότητας και του παγκρέατος. Η λυκοπένη απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό όταν καταναλώνεται μαζί με λίπος.

Η ροδιά
Συμβολίζει την καλή τύχη και κατά κάποιο τρόπο τη φέρνει, αφού είναι ένα φυτό πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Η συγκέντρωσή τους στο ρόδι θωρείται τριπλάσια από την αντίστοιχη στο πράσινο τσάι ή το κόκκινο κρασί. Συγκεκριμένα περιέχει τανίνες, ανθοκυανίνες και ελλαγικό οξύ, με τον χυμό του να εμφανίζει μεγαλύτερη περιεκτικότητα στις ουσίες αυτές. Επίσης, περιέχει πολυφαινόλες που μειώνουν τις επιδράσεις της κακής χοληστερόλης και προστατεύον από διάφορες μορφές καρκίνου.

Το σκόρδο
Στην ουσία αλλισίνη φαίνεται πως οφείλει το σκόρδο την αντιοξειδωτική δράση του. Σύμφωνα με ερευνητές, όταν η ουσία αυτή αποσυντίθεται γρήγορα παράγει σουλφενικό οξύ το οποίο εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και μάλιστα με εκπληκτική ταχύτητα. Προκαταρκτικές έρευνες έχουν υποστηρίξει ότι η αλλισίνη εμποδίζει την εισβολή και τη μετάσταση των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου.

Το φασκόμηλο
Ονομάζεται και φυτό της μακροζωίας, ακριβώς λόγω της ιδιότητάς του να καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό και κατά συνέπεια να προλαμβάνει βλάβες στα καρδιακά και νευρικά κύτταρα, μεταλλάξεις και καρκινογενέσεις. Συνήθως καταναλώνεται σε ρόφημα, αφού πρώτα ρίξουμε μερικά φύλλα του σε ζεστό νερό και τα αφήσουμε λίγα λεπτά ώστε να απελευθερώσουν τα αιθέρια έλαια του φυτού.

Το δίκταμο
Η αντιοξειδωτική δράση αυτού του βοτάνου έχει μελετηθεί αρκετά από τους επιστήμονες και αποδίδεται στην πλούσια περιεκτικότητα των εκχυλισμάτων του σε πολυφαινόλες και τοκοφερόλες. Σύμφωνα με μελέτη του 1996, το φυτό ελαττώνει τη μεταλλαξιογόνο δράση ενός διατροφικού καρκινογόνου. Ο δίκταμος ήταν αφιερωμένος κατά την αρχαιότητα στη θεά Αρτεμη, καθώς θεωρούνταν ότι διευκόλυνε τον τοκετό.

Το τζίνσενγκ
Εχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και παρέχει ευεξία. Τόσο το σιβηριανό όσο και το κορεάτικο τζίνσενγκ έχουν την ιδιότητα να αποτοξινώνουν τον οργανισμό μεταφέροντας οξυγόνο στα κύτταρα, ενώ ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωσή τους συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου. Στην Κίνα, όπου χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα, αποκαλείται «ρίζα της ζωής».

Το πράσινο τσάι
Λόγω της μεγάλης ποσότητας κατεχινών που περιέχει ασκεί έντονη αντιοξειδωτική δράση. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, μεταξύ άλλων, το πράσινο τσάι δρα κατά του καρκίνου, μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2. Στην Κίνα χρησιμοποιείται για θερα­πευτικούς σκοπούς εδώ και 4.000 χρόνια.

Πορτοκαλιά
Περισσότερες από 170 εξέχουσες αντιοξειδωτικές ουσίες, με τη βιταμίνη C να είναι μόνο μία από αυτές, περιέχει το προσφιλές πορτοκάλι. Οι ουσίες αυτές διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες, τα φλαβονοειδή, τα λιμονειδή και τα καροτενοειδή. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο συνδυασμός των ουσιών πολλαπλασιάζει τις ιδιότητές τους και συνιστά ένα εξαίσιο προστατευτικό κοκτέιλ για την υγεία.

12 σχόλια :

  1. Ανώνυμος29/6/12 09:11

    Μάνγκο... Αβοκάντο, μπλούμπερι και λίτσι κέρδιζαν τους Έλληνες .

    τώρα... επιστροφή στα άγρια αχλάδια και ας είναι λιότσες , τραβάτε νωρίς το πρωί στη μουριά του Κόλια για να προλάβετε καμιά γινομένη, του Παπίτσα δεν ξέρω αν υπάρχει. Υπάρχει; πρώιμη συκιά στου Τάκη, τα καμπανάπιδα τσαγκώνουν ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος29/6/12 09:14

    ρε πατριωτη γραφε ονομα ωραιος εισαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος29/6/12 11:51

    Θέλω να γυρίσω στα παλιά.
    Θέλω την παλιά μου γειτονιά.

    θέλω να παίξω τάλαβα το σίδερο στην πλεύρα, καούνι κάτω από του Φωτάκη το σπίτι, κουρμπανιά στην πλατεία ,παρέες τη παραμονή και νύχτα της παναγιάςς σούλο το χωριό,πρωτολιά στην αγορά,μακριά γαιδούρα στην αυλή του σχολείου,αμάτζες όπου υπάρχει ίσιωμα, τε βούπ στο διαλειμα του σχολείου, μπάζι στον πλάτανο του Τούρκου ,θέλω παρέα να παραφυλάμε να κλέψουμε το καρπόυζι από τον πλανόδιο που περνάει.θέλω και τι δε θέλω ! γίνεται; λιγο αργά ε; ό,τι ζήσαμε ζήσαμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος29/6/12 12:26

    11.51 Τι είναι το καούνι,κουρμπανιά,τάλαβα το σίδερο? Για εξήγησε και σε μας τους μη μυημένους...
    Γιάννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος29/6/12 12:28

    mia άλλη εικόνα που μου έχει μείνει και νοσταλγώ ,να μαζευτούμε στου Τούρκου καλοκαίρι ντάλα μεσημέρι να παίζουμε κολιτσίνα και να προσπαθούμε να κλέψουμε μπισκότα Ρούλια και στραγάλια ,την ώρα που καποιος απαχολεί και παζαρεύει το λάστιχο με τον μακαρίτη για να φτιάξει σφεντόνα, και κάποιοι παραπάνω στη μυγδαλιά του Τέλαρου να πετροβολάνε τη μυγδαλιά να κατεβάσουνε μεγάλα μύγδαλα για μάνες για να παίζουνε μπάζι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος29/6/12 13:19

    το τάλαβα το σίδερο είναι περίπου σαν το κρυφτό. στήναμε ένα μπρίκι στην άκρη ενός υψώματος συνήθως ,και το κλωτάγαμε να φτασει πολύ μακρια.στην πλεύρα έφτανε ως το κοκολαγκάδι. αυτός που φύλαγε έπρεπε να πάει να το φέρει ,να το βάλει στη θέση του , (ενώ οι άλλοι τρέχανε να κρυφτούνε)έπρεπε λοιπόν να το φυλάει μη το ξανακλωτήσουνε, γιατι αυτό ισοδυναμούσε με ξελευθερία για όλους, και φτου και απότην αρχή.
    ΤΟ ποιός θα φύλαγε το μπρίκι ,υπήρχε η εξής διαδικασία .όσοι συμμετειχαν οι στο παιχνιδι έβρισκαν ένα μικρό ξύλο ,τα βάζαμε όλα μαζί κάτω από το μπρικι και το πετάγαμε προς τα πίσω, όπως πετάει η νύφη την ανθοδέσμη. όποιου το ξύλο έμενε πιο κοντά στο μπρίκι τα φύλαγε.

    κουρμπανιά είναι το κυνηγητό από έναν μέχρι να πιάσει την υπόλοιπη παρέα που συμμετείχε στο παιχνίδι.(κορμπανιό το έχω ακούσει εδώ στην Αθήνα) ,όσοι συμμετείχαν μαζεύονταν σε κύκλο και φωναζοντας τη λέξη κουρμπανιά φέρναμε το χέρι στο στήθος με τον αντιχειρα ή με το μικρό δαχτυλο να ακουμπά στο στήθος.όσοι βάζανε το χερι στην ίδια κατεύθυνση και ήταν η πελιοψηφία της παρέας βγαίνανε και συνεχίζανε οι υπόλοιποι μεχρι να μείνει ένας ό οποίος θα κυνήγαγε ναι πιάσει ή να ακουμπήσει τουλαχιστον όλους τους άλλους και να τελειώσει το παιχνίδι.
    ΤΟ καούνι ήταν ένα πολύ επικινδυνο παιχνδι. δεν υπάρχει παιδί που να έπαιζε και να μην έχει σημάδι στο κεφάλι από πέτρα.
    δεν θυμάμε καλά όλη τη διαδικασία.
    παντως σε γενικές γραμμές βρίσκαμε μία μεγάλη πέτρα και την βάζαμε στο κέντρο ενός κύκλου που χαράζαμε στη γη. πάνω στην πέτρα βάζαμε ένα μπρικι και προσπαθούσαμε με άλλες πέτρες( σε μέγεθος πορτοκαλιου) να το πατύχουμε και να το γκρεμήσουμε. αυτός που ήταν επιφορτισμένος να κρατάει το μπρικι πάνω στην πέτρα σε περίπτωση που το πετύχενε κάποιος και το γκρέμιζε ,επειδή έπρεπε να το επαναφέρει πολυ γρήγορα στη βιασύνη του έτρχε νωρίτερα απ΄ότι έπρεπε με απότέσμα πολλές φορές να είαμε τραυματισμούς και όλους στο κεφάλι. τι προσπαθουσαμε να πετυχουμεγια την ολοκλήρωση του παιχνιδιού δεν θυμάμε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος29/6/12 13:37

    Ευχαριστώ για τις όμορφες και λεπτομερείς περιγραφές.
    Καλό είναι οι θύμησες αυτές να μη περιορίζονται μόνο στη νοσταλγία αλλά να αναρτώνται κι εδώ για να θυμούνται όσοι τα βίωσαν και να...σκάνε από τη ζήλεια τους "οι άλλοι"!
    Γιάννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος29/6/12 14:58

    Εγώ τώρα μετά από τη ¨μελαγχολία¨ και τις θύμησες που με ταξίδεψαν γιατί θέλω να το γκιολέψω????? Αλλά ας μη ¨λερώσουμε¨ αυτά τα όμορφα σχόλια, μόνο να μην πάρει μυρουδιά ότι τά ΄γραψε κάποιος ¨λατρεμένος¨του και αρχινήσει πάλε τίποτα ανακοινώσεις ....αυτοχειριών.

    (ε δεν άντεξα το αγκίλωσα με γαϊδουράγκαθο...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος29/6/12 16:56

    και φωναζε ο πανος του βρου............ιιι λακη ιι παμε για μου......[[[μουρες ενοουσε ρεεεε]]]gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος30/6/12 11:37

    ΚΙ ΕΛΕΓΕ Ο ΜΠΟΜ ΜΠΟΜ ΔΕΝ ΤΑ ΡΕΝΤΑΣ ΡΕ.ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΤΖΑΠΑΤΖΗ..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος2/7/12 14:39

    Καταντησες το μπλογκ αγιο θαναση....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος2/7/12 20:07

    ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΣ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΝΤΑΧΑΟΥ ΚΑΙ ΑΟΥΣΒΙΤΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.