Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΤΟΥ ΣΕΧΙ ΤΟ 1949


 Συνέχεια απο το προηγούμενο     
 Από το Μαρίνη Πολυχρονόπουλο
             Φιλόλογο- Ιστορικό
  Η μάνα μου  όμως ξεπέρασε την πρώτη ψυχρολουσία  του  και ξεδίπλωσε μπροστά στο στρατηγό όλη τη ρητορική της δεινότητα και τα επιχειρήματά της. 
- Τα βάσανά μας σε ποιους να τα μολογήσω; Και ποιος να με συμμεριστεί και να με καταλάβει; Μόνο ένας Θεός τα ξέρει. Από ποιους  να φυλαχτούμε στρατηγέ μου; Έρχονταν καθημερινά  ,σαν τα φαντάσματα , οι ξυπόλητοι και νηστικοί αριστεροί και μας έπαιρναν με την απειλή των όπλων  τους το ψωμί από το φούρνο, ένα κομμάτι τυρί για προσφάγι και κρύβονταν ύστερα  μέσα στα πλάγια ,στις σπηλιές και στις αυτοσχέδιες κρυψώνες τους. Την άλλη ημέρα ξεμύταγαν  άλλοι τρεκλίζοντας με τραύματα στο σώμα τους και εκλιπαρούσαν κάποιο κουρέλι καθαρό να τα δέσουν και λίγο τσίπουρο ή τριμμένη δερμάτινη λουρίδα  να τα απολυμάνουν από τη σήψη.  Δε μας ξέχναγαν όμως   και οι δεξιοί , οι  χίτες ,που  ξανάφαιναν  απ’ το Βαρταλώνι και  με ποδοβολητά και με πυροβολισμούς στον αέρα   αναζητούσαν το Γληγόρη  να τον συλλάβουν . Μα εκείνος  πάντα έβρισκε τρόπο να τους ξεγλιστράει και να κρύβεται βαθιά στο Μπουντρούμι.
.Αυτοί τότε οργισμένοι μας  απειλούσαν πως θα μας κάψουν το καλύβι και να βγάλουμε τα παιδιά όξω να μη τα  κάψουν ζωντανά .  Τα παιδιά φοβισμένα έκλαιγαν και  καλούσαν τον πατέρα τους για προστασία. Άλλοτε πάλι φέρνονταν σκληρά και στον ηλικιωμένο πεθερό μου  ,που έμπαινε μπροστά τους  και τους εμπόδιζε να βάλουν φωτιά στο καλύβι μας και να το κάνουν στάχτη!! Τη νύχτα κρυφά  μας έκλεβαν  και από μια γίδα ή κανά τραγί  ,το έβραζαν και γλεντοκοπούσαν  ως τα χαράματα προκλητικά  και με ξεφαντώματα  στην αγορά του χωριού. 
Τι θα κάνατε και εσείς στη θέση του άντρα μου; Με το στανιό τον κράταγα  να μην εγκληματήσει. Μετά   όλους  θα μας εκτελούσαν ομαδικά.  Η κατάστασή μας ήταν απελπιστική. Από πουθενά δεν είχαμε  απάντιο και προστασία . Ποιος θα μας έριχνε δίκιο ;  Και οι  συγγενείς μας ,χωρισμένοι στα δύο στρατόπεδα , είτε αδιαφορούσαν  είτε  δεν μπορούσαν να μεσολαβήσουν  για να μας βοηθήσουν.
-    Αρκετά κυρά μου , φτάνει ,τη διέκοψε  απότομα και τη ρώτησε:
-          Αλήθεια ,τι γραμματικές γνώσεις έχει ο άντρα σας; Εδώ τον κατηγορούν ως σύνδεσμο και καθοδηγητή ,τουλάχιστον θα έχει περάσει  από το Σχολαρχείο για να κατέχει αυτό το ρόλο.
-          Δεν έχει τελειώσει ούτε το Δημοτικό σχολειό  , στρατηγέ  μου ,του είπε  κοφτά με σιγουριά..
 Αλληλοκοιτάχθηκαν οι επιτελείς με το στρατηγό .Η κατηγορία ήταν πλαστή και χαλκευμένη ,άρα αίολη και γίνηκε για λόγους καθαρά εκδικητικούς .Σε αυτό δεν είχαν  πλέον καμιά αμφιβολία . Της είπαν να περάσει έξω και να περιμένει για να συσκεφτούν και να αποφασίσουν.
       Ο λίγος χρόνος που πέρασε της μάνας μου της φάνηκε  αιώνας. Σε λίγο την ξαναφώναξε ο στρατιώτης να περάσει στην αίθουσα. Ο στρατηγός φαινόταν περισσότερο γαλήνιος και ήρεμος. Είχε έτοιμη την ετυμηγορία του. Μια ετυμηγορία που έμελλε να αλλάξει την τύχη όχι μόνο του πατέρα μου ,αλλά και της οικογένειάς του.       
-          Αν καταδικάζαμε με αυτές τις κατηγορίες ,θα έπρεπε σήμερα να εκτελούμε  τη μισή  Ελλάδα και τότε αλλοίμονο μας , θα ξαναφέρναμε τους Τούρκους.  και στο  Μοριά,, της είπε . Εμείς  ήρθαμε να συμφιλιώσουμε τους Έλληνες  και όχι να τους διχάσουμε  και να τιμωρήσουμε δίκαια ,όσους διέπραξαν εγκλήματα και  συνέχισε :
-          Πάρε το παιδί σου και μάζεψε  την οικογένειά σου ,που σε χρειάζεται. κυρία μου. Ως το απόγευμα θα τον απολύσω. Μην του το ειπείς  όμως. Πες του να γίνει από εδώ και πέρα νομοταγής πολίτης  και να ασχοληθεί με ειρηνικά έργα  πλέον και   να αναθρέψει  την οικογένειά του.
-          Σε ευχαριστώ για την κατανόηση   που δείξατε στο θέμα μας, και τη λύση που δώσατε του ανταπάντησε ,τους αντιχαιρέτησε σεμνά ,με πήρε στην αγκαλιά της και κατέβηκε ευχαριστημένη ,που τα λόγια της έπιασαν τόπο.
    Σταμάτησα κι εγώ  τα κλάματα ,σαν  να επικοινωνούσαμε μυστικά  οι δυο μας ,τώρα που η μάνα μου πέτυχε αυτό που διακαώς ήθελε.
Τώρα έπρεπε να πάμε και στο στρατόπεδο στου Σέχι να δούμε και τον πατέρα μου. Ξαφνιάστηκε κάπως, δεν μας περίμενε. Τον βρήκαμε στο μαύρο του το χάλι,. όπως και οι  υπόλοιποι κρατούμενοι. ήσαν . Άπλυτος, αξύριστος, ανάλλαγος , γεμάτος ψείρες και φανερά αδύναμος . Τον φώναξε με τον τηλεβόα ένας στρατιώτης να έρθει στην πύλη.
Μέσα από το συρματόπλεγμα ο πατέρας μου ,απέξω η  γυναίκα του  με  μένα  στη νάκα. Της ζήτησε να  με λύσει από τις φασκιές και με έδωσε στα στιβαρά του χέρια και με φίλησε.  Ύστερα ευχαριστημένος με ξανάδωσε στη μάνα μου και  άρχισε ο μεταξύ τους διάλογος .Ήταν πολύ σύντομος όμως  ,γιατί η σάλπιγγα τους καλούσε να γευματίσουν .Η μάνα μου ξεδίπλωσε γρήγορα  από την τσέπη της φούστας της το μαντήλι της και του έδωσε λίγα χρήματα. Όλοι έτρεχαν  να πάρουν την καραβάνα τους και να μπαίνουν στη σειρά ,δίπλα στο μεγάλο καζάνι. Το καθημερινό τους φαγητό ήταν τα  φασόλια ,που ήταν γεμάτα από μπαμπουγέρια,         -μαμούνια (  σκουληκάκια  ) ,όπως  μας  έλεγε αργότερα στο καλύβι μας.. Από την πείνα τους τα έτρωγαν κι αυτά μαζί!!
Βιαστικά και η μάνα μου επέστρεψε μέσα στην πόλη και στο πρακτορείο των λεωφορείων. Μόλις που προλάβαμε το λεωφορείο για το Βαλτεσινίκο. Επιβιβαστήκαμε  μαζί με άλλους για τον προορισμό μας. Από το Βαλτεσινίκο πήραμε τη γαϊδουρίτσα μας και αναχωρήσαμε για τα Γουβιά.. Φτάσαμε το σουρούπωμα . Αργά το βράδυ όλοι συγκεντρωμένοι έξω στην αυλή μας  ,κάτω από το λαμπρό μαγιάτικο φεγγάρι άκουγαν με κομμένη την ανάσα ,μικροί και μεγάλοι , όσα η μάνα μου αντιμετώπισε στη διάρκεια της ημέρας και μας τόνισε πως τα λόγια     -επιχειρήματα  ,μπορούν να γυρίσουν και το ποτάμι πίσω. !!! Με συγκρατημένη  αισιοδοξία περιμέναμε  και την  απελευθέρωση  του πατέρα μας.
 Στο μεταξύ ,αργά το απόγευμα  ,όταν αρχίζει η Τρίπολη να αποσκιάζει, κάλεσαν και τον πατέρα μου να πάρει τα πράγματά του και να έρθει μπροστά στην πύλη του στρατοπέδου.  Από πράγματα είχε μόνο ένα μαντήλι και ένα σουγιά κολοκοτρωναίικο για αυτοπροστασία ,όπως το συνήθιζε. Εκεί του επέδωσαν το έγγραφο της αποφυλάκισής του. Δεν πίστευε στα αυτιά του !!!
Χαρούμενος αποχαιρέτησε τους συντρόφους του,τους ευχήθηκε καλή τύχη και εξήλθε του στρατοπέδου. Δε γύρισε να ματακοιτάξει πίσω του. Φοβόταν μη μετανιώσουν και τον ξαναμπουζουριάσουν μέσα. και άειντε  τώρα ξεμπέρδευε πάλι μαζί τους.!
Όμως τόσο αργά λεωφορείο για τον Πύργο δεν είχε και γρήγορα θα έπρεπε να λύσει ένα δίλημμα που ορθωνόταν μπροστά του : ή θα έμενε στην Τρίπολη ως την άλλη ημέρα ή θα πήγαινε πεζή στα  Γουβιά  ολονυχτίς.
Χωρίς δεύτερη σκέψη προτίμησε  το δεύτερο  Ίσως να σκεφτόταν και τα χρήματα από το εισιτήριο που θα γλύτωνε και τα είχε τόσο ανάγκη η φαμελιά του. Άλλωστε ο δρόμος μέσω της Αλωνίσταινας του ήταν πολύ γνωστός και τον είχε πολλές φορές περπατήσει πηγαίνοντας στα διάφορα πανηγύρια της περιοχής με την κομπανία του.
Ο πατέρας μου είχε  και εμπιστοσύνη στα πόδια του. Είχε γρήγορο περπάτημα λες και είχε φτερά  ,ως άλλος φτεροπόδαρος Ερμής . Ανηφόρισε γοργά  προς  το σημερινό Παναρκαδικό Νοσοκομείο  και πέρασε έξω  απ’ τη Συλήμνα ,κατέβηκε στον κάμπο της Νταβιάς και ανηφόρισε προς την Πιάνα, που επιβλητικός ορθωνόταν ο Αϊ- Γιώρης του. Σταυροκοπήθηκε και συνέχισε την πορεία του βορειοδυτικά.
Με το χαλούπωμα  κοντοζυγώνει στην Αλωνίσταινα ,χωριό πολύ γνωστό του από τα γλέντια που είχε κάνει με την κομπανία του στο παρελθόν ,αλλά βρήκε τις  πόρτες των φίλων σφαλιστές και κλειδομανταλωμένες ,λόγω του εμφυλίου πολέμου. Είχε χαθεί  πλέον η εμπιστοσύνη των ανθρώπων και η καρδιά τους είχε σκληρύνει..
Ανηφορίζει ,λουσμένος στον ιδρώτα και στην απλυσιά  και   φτάνει ψηλά  στο διάσελο της Αλωνίσταινας ,όταν του φάνηκε πως άκουσε ουρλιαχτά λύκων ,που έρχονταν μέσα από τα  έλατα .Βρισκόταν, υπολόγισε ,στη μέση της διαδρομής.
 Ο πατέρας μου όμως ήταν  και ψυχωμένος άντρας,  είχε θάρρος και θα πουλούσε  ακριβά το τομάρι του .Γλύτωσε το στρατοδικείο και από τους ανθρώπους και θα τον έτρωγαν τώρα  οι λύκοι.!!!  Εδώ που έφτασε ήταν αποφασισμένος για όλα.    ΄Η εγώ ή αυτοί ,σκέφτηκε από μέσα του.
Γυρίζει μια κορφή μικρού έλατου και τη σπάζει. Ύστερα με το σουγιά του κόβει τα κλωνιά του και το έχει κι αυτό για φονικό όπλο , όπως και το σουγιά του, όταν θα τον περικυκλώσουν  και  του επιτεθούν.
  Διαπιστώνει σε λίγο  όμως πως τα ουρλιαχτά δε ν προέρχονταν από λύκους, αλλά από μερικά τσοπανόσκυλα που τον οσμίστηκαν ,καθώς περνούσε απ’ τα  μαντριά των βοσκών της γύρω περιοχής. Του επιτέθηκαν αυτά τα  μαντρόσκυλα, αλλά αμύνθηκε με τα  χουγιαχτά και  το  ελατόκλαρο και τα απομάκρυνε..
Σαν απομακρύνθηκε από τα μαντριά πάλι επικράτησε μια ησυχία και γαλήνη.
Συνέχισε να περπατάει ή καλύτερα να τρέχει ασταμάτητα ,δεν κάνει ούτε στάση για να ξαποστάσει για λίγο ,να πάρει ανάσα να μη σκάσει. Τρέχει και όλο τρέχει.!!!
 Με σύμμαχό του το ολόγιομο μαγιάτικο φεγγάρι συνεχίζει την πορεία του για τη Βυτίνα, ,που  βλέπει  από ψηλά κάποια φωτάκια της  να τρεμοσβήνουν .Πήρε περισσότερο θάρρος και ανάπνευσε βαθιά συνεχίζοντας την  κατηφορική πορεία του.
   Σε λίγο  την παρακάμπτει και πάλι ανηφορίζει με κατεύθυνση  προς τα Μαγούλιανα.  Τώρα τα πόδια του αρχίζουν να βαραίνουν απ΄ την κούραση ,αλλά  ο τόπος του φαινόταν μες στην αποστασίλα του περισσότερο  γνώριμος ,φιλόξενος και μαλακός μαζί του.
Στην  πολυτραγουδισμένη  μαγουλιανίτικη βρύση θα ξεδιψάσει  και θα ρίξει νερό στο πρόσωπό του, που λούζεται μες τον ιδρώτα,, παίρνοντας νέες δυνάμεις για να συνεχίσει την πορεία του.  
Περνά και το μεγαλόπρεπο σανατόριο της « Μάνας  » και κατηφορίζει προς το Βαλτεσινίκο, που άσπριζε στο φως του φεγγαριού. Έχει  για τα καλά κόψει η νύχτα .
Στο γεφύρι θα πετάξει και την ελατόκλαρα στο ρέμα .Βρίσκεται τώρα σε γνώριμα μέρη και δεν την έχει πλέον ανάγκη για προστασία. Άλλωστε κόπηκε  και το ζερβί του χέρι από το βάρος της. να την κουβαλάει.
 Στο χωριό επικρατεί απόλυτη ησυχία ,μόνο το κελάρυσμα του νερού του Κεφαλόβρυσου ακούγεται .  Πού και πού ουρλιάζει κάνα σκύλος ή νιαουρίζει καμιά γάτα .Ανεβαίνει στον Άγιο Θεράπη και κατηφορίζει προς το Πορί. .
Φτάνει στο βαλτεσινιώτικο κάμπο  ,δε συναντά  ούτε   πουλί πετούμενο ούτε αγρίμι του λόγγου .Όλα είναι λουφαγμένα  στη φωλιά τους.
Στις Γούρνες στρίβει αριστερά .Παίρνει το δρόμο για τη Σκοτίνα  και του ΄Αγιο-Θόδωρου και φτάνει στο Σταυροσταμάτη . Εκεί κάνει μια στάση για προς νερού του και ύστερα σφυρίζει προς το καλύβι του  με ένα  παρατεταμένο φίιιουου, που τάραξε  τη σιγαλιά της   νύχτας  και αντιλάλησε μες τα φαράγγια και στα ρέματα. φτάνοντας ως τα  Γουβιά.
Η μάνα μου ,που λαγοκοιμόταν ,  γνώρισε το χαρακτηριστικό και διαπεραστικό σφύριγμά του και σηκώθηκε  να τον περιμένει  Στου Μπουρέκα  τα βράχια τα γίδια ανάρμεγα καταλάγιαζαν τσιτωμένα από το γάλα στα μαστάρια τους Η μάνα μου ξεψυχισμένη από την ολοήμερη φουρτούνα και ταλαιπωρία  δεν  μπορούσε να πάρει τα πόδια της. και τα άφησε ανάρμεγα για το πρωί.   Σε λίγο ξανάφανε στα Κοτρωνάκια, ,στου Βάγγου το καλύβι και σε λίγα λεπτά  μες στην αυλή του.
Κατάκοπος αλλά και  ευτυχής, ρούφηξε  μια γουλιά κρασί , που το συνόδευσε με λίγο τυρί.. Ύστερα σφύριξε τα γίδια ,τα μάζεψε στη στρούγκα και με τη βοήθεια της μάνας μου τα άρμεξε  με  το φως του φεγγαριού ,που έγερνε προς τη δύση του. Ύστερα  συγκέντρωσε , ως στοργικός πατέρας  ,όλη  την  οικογένειά  του  για να χαρεί τον ερχομό του  και να  δειπνήσει  μαζί της . Έτριψε  ξερό ψωμί  μέσα στο  αγνό  και ολόφρεσκο  γιδίσιο γάλα της καρδάρας ,που το φάγαμε και στυλώθηκε  ολονών η ψυχή μας.
Στο μεταξύ ,απ’ το θόρυβο που δημιουργήθηκε ,αγουροξύπνησαν κι οι ανήμποροι γέροι του , ο παππούς μου ο Θανάσης  και η τρανή μου Παναγιώτα  ,που ντύθηκαν πρόχειρα  και κατέβηκαν την ξύλινη σκάλα του καλυβιού τους και βγήκαν στην αυλή για να δούνε τι συμβαίνει . Όταν είδαν το γιο τους το Γληγόρη μπροστά τους, τον σφιχταγκάλιασαν με δάκρυα στα μάτια ,πλέοντας  σε πελάγη ευτυχίας .  ΄Επειτα  ο παππούς μου υψώνοντας τα χέρια του στον ουρανό ψιθύρισε :                       -Ο Θεός μας λυπήθηκε όλους σήμερα , πληρώσαμε  τον εμφύλιο με το Μαρίνη μου, μας γλύτωσε  ο Γληγόρης . Αρκετά πια,φτάνει. Όχι άλλο αίμα στον εθνικό διχασμό  απ’ τη φαμελιά μου !!!
Φαίνεται πως ο Μεγαλοδύναμος εισάκουσε την ικεσία του παππού μου και  από τότε μόνο καλά γνώρισε το σπιτικό μας ,γιατί μεγαλώσαμε και προκόψαμε στη ζωή.
Ο πατέρας μου πολύ αργά ,στα βαθιά του γεράματα , είχε συνειδητοποιήσει  πως είχε κάνει έναν μεγάλο άθλο από ανάγκη. Μέσα σε δέκα  περίπου ώρες είχε  διανύσει  την απόσταση από την Τρίπολη ως τα  Γουβιά της Γλανιτσιάς ,τρέχοντας σχεδόν ασταμάτητα. Μια πορεία  περίπου εβδομήντα  χιλιομέτρων ,κάτω από αντίξοες και σκληρές συνθήκες !!! Πέρασε μια προσωπική Οδύσσεια ,που είχε όμως μια ευχάριστη κατάληξη.  Η  ισχυρή θέληση κάνει κι αυτή το θαύμα της ενίοτε,  οπλίζοντας τους τολμηρούς .
   
       

         

  

12 σχόλια :

  1. Ανώνυμος29/11/12 00:40

    ΣΑΝ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ,ΤΟΥ ΒΑΖΩ 10 ΜΕ ΤΟΝΟ, ΣΑΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ,ΜΕΓΑΛΟ ΨΕΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κουκος29/11/12 02:23

    αυτο ειναι ιστορικο αφηγημα κι ετσι πρεπει να το δει κανενας,βεβαια η μανα βρεθηκε στην τριπολη να σωσει τον πατερα κι αυτο ειναι το ηθικο διδαγμα που βγαινει. απο κει και περα δεν μπορει να ειναι αντικειμενο ιστορικης ερευνας γιατι προκειται για προσωπικο συμβαν ,μαλλον ασημαντο μεσα στη δυνη του εμφυλιου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος29/11/12 10:42

    ...........ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΠΕΡΝΑΓΕ ΓΛΑΝΙΤΣΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΝΥΧΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟ....ΤΕΛΟΙΑ Η ΑΓΙΟΠΟΙΗΣΗ........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος29/11/12 11:56

    Φίλε ανώνυμε των 12,40π.μ.,αλήθεια γιατί προτιμάς την ανωνυμία για να ρίξεις τα φαρμακερά σου βέλη,όπως οι σημερινοί κουκουλοφόροι τις μολότωφ;Επιμένεις να ανφισβητείς ότι ο πατέρας μου δεν ήταν αριστερός ; Ναί ήταν και άλλη τρανή απόδειξη γι' αυτό είναι ότι δεν ψήφισε στις εκλογές του 1946 μαζί με τους άλλους αριστερούς ,ακολουθώντας τη κομματική γραμμή της αποχής.Τώρα τα ιστορικόν συμβάν που αφηγούμαι είναι πέρα για πέρα πραγματικό και όχι ,οπως ισχυρίζεσαι ,φιλολογικό και μόνο παραμύθι. Μεγαλύτερη ψυχραιμία , νηφαλιότητα και σοβαρότητα χρειάζεται από όλους
    μας και μάλιστα ,όταν εκφραζόμαστε για εκλιπόντες δημόσια μέσα από τη φιλόξενη ιστοσελίδα του χωριού μας. Σε ευχαριστώ πάντως για τη βαθμολογία σου 10 με τόνο ως προς τη δομή του κειμένου μου .Χρύσωσες το χάπι !!!
    marpolix

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος29/11/12 17:42

    λαδή...λαδή μέλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος29/11/12 17:52

    λαδή ...λαδή φάει μέλι και λεϊμόνι και θα γειάνεις, καινοτόμος ήτανε για οραματιστής δεν ξέρω.
    θεός σχωρέστον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος29/11/12 18:50

    Ηταν και τα δυο και καινοτόμος και οραματιστής και εργατικότατος και ψυχαγογός και οικογενειάρχης μουνούχαγε γουρούνες και κυνηγός, και συγγενής μου και αριστερών πεποιθήσεων θεός σχωρέστον..ΜΑΚΡΙΑ ΛΑΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος29/11/12 19:51

    Όταν δε σέβεσαι ότι ο μακαρίτης είχε χάσει αδερφό στο αντάρτικο.

    Όταν τολμάς να γράφεις γληγόρης-ζούλας.

    Όταν έχεις απαρνηθεί την αριστερή σου καταγωγή για δυο δεκάρες ¨σκύβαλα¨

    Τότε δεν περιμένω να εμμέσεις χειρότερες βρωμιές, γιατί ήδη έχεις αμολύσει τις βρομερότερες...

    Μαρίνη, μην απαντάς παιδάκι μου, πρόκειται για μαύρες ψυχές


    χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος29/11/12 21:36

    ......... Ο ΖΟΥΛΑΣ...ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ....ΚΑΘ ΟΔΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ[ΓΙΑ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΤΑΡΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ] ΤΟΝ ΓΥΡΙΣΑΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΑΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΓΙΑΤΙ...ΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΦΗΜΕΣ ΠΟΛΛΑ ΛΕΝΕ....Η ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΛΙΓΟ ΠΟΛΛΥ ΓΝΩΣΤΗ.......ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΗΤΑΝ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΠΟΥ [[[[[[ΑΛΑΞΕ]]]]]] ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΕΤΑΞΥ ΠΡΩΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟΥ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος30/11/12 00:54

    Συμβαίνει να έχω ιδίαν αντίληψη για κείνο το στρατόπεδο, στο οποίο ¨εθήτευσε" και ο πατέρας μου για έξι μήνες. Ήμουν τυχερός γιατί τότε βρησκόμουν στην Τρίπολη και τον επισκεύτηκα τρεις-τέσσερες φορές.Σε στρατόπεδο είχε μεταβληθεί το γήπεδο του ¨Παναρκαδικού, που βρισκόταν λίγο
    έξω από την Τρίπολη στην οδό Καλαβρύτων. Είχε ψηλον τοίχο και πάνω πιθανώς συρματόπλεγμα.Από την πόρτα έβλεπα τους κρατούμενους να κινούνται στο εσωτερικό. Το γήπεδο γεμάτο! Προφανώς αυτό το στρατόπεδο εννοεί ο Μαρίνης. Γνωρίζω ότι τότε μερικές τολμηρές ή "φουρκισμένες" γυναίκες έκαναν τολμηρές παρεμβάσεις για τους ικούς τους ανθρώπους, ενίοτε με επιτυχία.Τα άλλα επι μέρους γεγονότα ο Μαρίνης τα έζησε από τη νάκα, όπως λέει. Προφανώς είναι αφηγήσεις των γονέων του ύστερα από μερικά χρόνια. Αυτό το υποθέτω γιατί δεν το αναφέρει ο ίδιος. Μπορεί λοιπόν να υπάρχουν προθεσαφαιρέσεις που δεν αλοιώνουν όμως το γεγονός της κράτησης. Δε θέλω εδώ να ζυγίζω τα φρονήματα και τις δράσεις ανθρώπων για κείνη την εποχή, που ήταν μια πραγματική κόλαση!
    Ήθελα πάντως να προσθέσω ότι ο μακαρίτης ο Γληγόρης ήταν άνθρωπος γενικά μεγάλων δυνατοτήτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος30/11/12 09:35

    Το χωριό μας πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος στην κατοχή και τον εμφύλιο.

    Μαυροφορέθηκε για 10ετίες ολάκερες.

    Καθολικά σχεδόν ο αριστερός χώρος κατέβαλε αυτό το φόρο.

    Θα ζητήσω από τους αμφισβητίες (τύπου χρυσής αυγής, δεν υπήρχαν νεκροί, δεν υπήρχαν αντιστασιακοί κλπ) να μην αναφερθούν για τα προγονικά μας, οι πληγές ακόμα δεν έχουν κλείσει και ας πάνε σε άλλα sites να βγάλουν το ακροδεξιό τους μένος.

    Η Γλανιτσιά πλήρωσε άδικα και πανάκριβα τον αγώνα της. Δε θα κάνει το χατήρι σε κανέναν να ξαναπληρώσει τέτοιο βάρος.

    Ας διαφωνούμε, ας τσακωνόμαστε πολιτικά, πιθηκοειδείς και αιμοβόρες απόψεις δεν χωρούν. ΑΡΚΕΤΑ!!!!!

    Δε χορτάσατε άλλο πια?????

    Ναι ρε, ο Γληγόρης ήταν αριστερός και δεν έβλαψε κανέναν!! Και ούτε εισέπραξε τίποτα για την αριστεροσύνη του, όπως αργότερα κάτι όψιμοι αριστεροί που κατέβασαν από το εικονοστάσι τη φωτογραφία του βασιλιά και τόπαιζαν αριστεροί και σοσιαλιστές.

    Μέχρις εδώ και τίποτα παρα πέρα.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος30/11/12 22:51

    to les gia to mproyklogiannh file,
    den einai omos to idio o giannhs me to gligorh,moyrloi kai oi dio,alla o giannhs einai anuropos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.