Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

«Ο Τσίπρας θερίζει τις θύελλες που έσπερνε πέντε χρόνια»


Συνέντευξη του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Βουλευτή Αρκαδίας και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) στον δημοσιογράφο Γιάννη Αργυρόπουλο για την εφημερίδα «Πατρίς»  
    Το ασφαλιστικό είναι το θέμα που απασχολεί σήμερα περισσότερο από κάθε άλλο την κοινή γνώμη. Μπορεί να αντιμετωπισθεί χωρίς περικοπές σε συντάξεις και δαπάνες και χωρίς αύξηση εισφορών;    
Κύριε Αργυρόπουλε, το ασφαλιστικό μπορεί και πρέπει να αντιμετωπισθεί, πρώτα και πάνω απ’όλα, με αύξηση των επενδύσεων στη χώρα, με παραγωγή πλούτου που θα φέρει έσοδα στα ταμεία του κράτους και με τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Μόνο μία δυναμική οικονομία με ανάπτυξη, που θα στέκεται γερά στα πόδια της, μπορεί να στηρίξει ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος.

Αντί γι’αυτό όμως, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παγιδευμένη στις ιδεοληψίες της και εγκλωβισμένη στην ανικανότητά της, κυνηγά ανελέητα κάθε μεγάλη και μικρή επένδυση στη χώρα μας, ακυρώνοντας ή καταργώντας δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και χάνοντας δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα για το δημόσιο. Ταυτόχρονα, εξαπολύει μία σφοδρότατη επίθεση στους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες: δηλαδή σε όλους όσους παράγουν πραγματικό πλούτο για τη χώρα. Και τιμωρεί σκληρά, ειδικά τους νέους – αυτούς δηλαδή που την στήριξαν, κατά κύριο λόγο, στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Το ασφαλιστικό σύστημα που προτείνει η Κυβέρνηση Τσίπρα είναι ταξικά απαράδεκτο και διαγενεακά αδιέξοδο. Ας το πάρουν είδηση, πριν είναι πολύ αργά.
    Πού βλέπετε να οδηγείται η σύγκρουση της Κυβέρνησης με τους αγρότες; Συμφωνείτε με τα μπλόκα και το κλείσιμο των δρόμων;

Η Κυβέρνηση θερίζει τις θύελλες που έσπερνε επιμελώς, εδώ και πέντε χρόνια. Τώρα, για να δικαιολογηθεί, προσπαθεί να πει πως οι αγρότες είναι ακροδεξιοί ή κομματικά υποκινούμενοι. Επισημαίνω πάντως δύο πράγματα: πρώτον, είναι οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός – που έβγαζαν πύρινους λόγους πάνω στα τρακτέρ, καλώντας τους αγρότες σε «επανάσταση», πριν από δεκαπέντε μήνες. Τότε, «επαναστατούσαν» μαζί με τους χρυσαυγίτες, σε πλατείες και κάθε είδους συναθροίσεις. Τώρα, οι ίδιοι άνθρωποι, συγκυβερνούν με την ακροδεξιά του κ.Καμμένου. Ας ξεκαθαρίσουν λοιπόν πρώτα τη δική τους σχέση με την ακροδεξιά, και ας αφήσουν τις ύβρεις απέναντι σε μία ολόκληρη παραγωγική τάξη. Πρέπει όμως και οι ίδιοι οι αγρότες να είναι προσεκτικοί με ποιους επιλέγουν να συζητούν: στη χθεσινή πορεία κάποιοι χρυσαυγίτες «ντύθηκαν» αγρότες.
Όσον αφορά τα μπλόκα και το κλείσιμο των δρόμων, θα είμαι ξεκάθαρος: αναγνωρίζω το συνταγματικό δικαίωμα κάθε ομάδας πολιτών να συναθροίζεται και να διεκδικεί δυναμικά τα δικαιώματά της. Όπως οι γιατροί, οι δικηγόροι και οι μηχανικοί έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν στη Σταδίου, το ίδιο δικαίωμα έχουν και οι αγρότες. Μακριά όμως από ακρότητες, που μπορούν να βλάψουν τα δικαιώματα των άλλων πολιτών και τη χώρα.

     Αν δεν περάσει το ασφαλιστικό και η Κυβέρνηση απολέσει την πλειοψηφία, τι θα γίνει; Η  Δημοκρατική Συμπαράταξη θα στήριζε μία κυβέρνηση των κεντροαριστερών δυνάμεων ή η λύση θα είναι η νέα προσφυγή στις κάλπες;

Έτσι και αλλιώς, έχουν ήδη δρομολογηθεί ραγδαίες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις. Παρ’όλα αυτά, εκτιμώ ότι το ασφαλιστικό θα περάσει, γιατί ο μόνος συνεκτικός κρίκος των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι η εξουσία. Παρά τους θεατρινισμούς και τα δάκρυα, θα το ψηφίσουν, «μ’έναν πόνο», όπως είχα πει πριν από λίγο καιρό στη Βουλή. Δεν αφήνουν εύκολα την εξουσία οι «Αριστερο-δεξιοί». Αν τώρα, ο κ.Τσίπρας και ο κ.Καμμένος παραδέχονται πως δεν μπορούν πια να κυβερνήσουν τη χώρα, θα πρέπει να το δηλώσουν ξεκάθαρα ενώπιον του Κοινοβουλίου και των πολιτών και να προχωρήσουν οι συνταγματικές διαδικασίες για τη συγκρότηση Οικουμενικής Κυβέρνησης, φυσικά χωρίς τον κ.Τσίπρα Πρωθυπουργό.

    Η πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα – Γεννηματά «αναζωπύρωσε» τα σενάρια για πιθανή συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ. Ποια είναι η θέση σας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε προοδευτικό ούτε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Η άποψή μου είναι ξεκάθαρη: με το μόρφωμα «ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» δεν υπάρχει ούτε λόγος ούτε έδαφος προγραμματικής συμφωνίας και κυβερνητικής συνεργασίας. Μόνο σε οικουμενική κυβέρνηση – πλην της Χρυσής Αυγής – θα υπήρχε λόγος συμμετοχής μας.
 

    Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι συζητήσεις για την ανασύνθεση του κεντρώου χώρου. Πώς ακριβώς σκέφτεστε το εγχείρημα όταν λέτε «όχι σε μία “συνδιάσκεψη κομμάτων και ιερατείων” αλλά ναι σε ένα ιδρυτικό συνέδριο από μηδενική βάση»;

Ο πολιτικός χώρος ανάμεσα στον λαϊκισμό μίας ψευδεπίγραφης «αριστεράς» του κ.Τσίπρα και στη συντηρητική δεξιά του κ.Μητσοτάκη είναι υπαρκτός: είναι η κεντροαριστερή, σοσιαλδημοκρατική Παράταξη που κράτησε τη χώρα όρθια στα δύσκολα, με πρωταγωνίστρια μία νέα γενιά που δεν δείλιασε μπροστά σε μεγάλες δοκιμασίες. Δικό μας χρέος είναι να τον αναστήσουμε. Για να το επιτύχουμε αυτό, πρέπει να καθίσουμε μαζί με κόμματα, κινήσεις, φορείς, προσωπικότητες, στελέχη, αλλά κυρίως τους πολίτες – όλους τους πολίτες που εκφράζονται από την Παράταξή μας και θέλουν να εκπροσωπηθούν από ένα νέο κόμμα ακόμη και αν στις πρόσφατες εκλογές ψήφισαν το ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, ή δεν πήγαν καν να ψηφίσουν. Όλοι μαζί να γράψουμε τη νέα σελίδα της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς για τη χώρα, να κάνουμε μία νέα αρχή.

    Την πρόταση του κ.Βενιζέλου για συνεργασία με το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων πώς τη βλέπετε;

Η συγκρότηση ενός ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς περιλαμβάνει αυτονόητα το Ποτάμι – εξάλλου ανήκουμε μαζί στην ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών στην Ευρωβουλή. Η άποψή μου είναι σαφής: όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, εφόσον μοιράζονται τις αξίες και τις αρχές του χώρου μας.
Όσο για την Ένωση Κεντρώων, οφείλει πρώτη αυτή να ξεκαθαρίσει ποια είναι η σχέση της με την κεντροαριστερά.
Για μένα, αυτό που έχει σημασία, είναι να μη χάσουμε το momentum, όπως έγινε πριν από δύο χρόνια με την «Ελιά». Δεν αρκεί ένα στιγμιαίο εγχείρημα, χρειάζεται πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για ένα σχέδιο με διάρκεια και συνέπεια.

    Πολλή συζήτηση γίνεται για τη συμμετοχή στο νέο φορέα του Γιώργου Παπανδρέου. Η άποψή σας;

Όποιος επιθυμεί και αντέχει, να προσέλθει. Με συνέπεια και εντιμότητα, με ισότητα και ισοτιμία. Και ο κ.Παπανδρέου, αλλά και πολλοί άλλοι. Σε τελική ανάλυση, φαντάζεστε όλη αυτή η προσπάθεια να συνοψισθεί μόνο στην επιστροφή του κ.Παπανδρέου;

    Με τη Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη ή με το ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα σας χωρίζει τελικά… άβυσσος;


«Άβυσσος» μας χωρίζει – πολιτικά, ηθικά, συνταγματικά – μόνο με τη Χρυσή Αυγή. Με το λαϊκισμό του κ.Τσίπρα, τις εμμονές και τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ, μας χωρίζουν αφενός μεν οι αρχές μίας προοδευτικής σοσιαλδημοκρατικής παράταξης με βαθιές ρίζες στη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη, αφετέρου η επιλογή του να συγκυβερνήσει με την υπερσυντηρητική και ξενοφοβική ακροδεξιά του κ.Καμμένου. Με την  συντηρητική δεξιά του κ.Μητσοτάκη, τα όρια χαράζει η ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση, με τρόπο σαφή και συγκεκριμένο, τόσο εντός ελληνικών συνόρων όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο πολιτικός διάλογος και η αντιπαράθεση δεν είναι αρνητικά στοιχεία, κ.Αργυρόπουλε, όταν γίνονται με όρους δημοκρατικού fair play και με απώτερο σκοπό το όφελος της χώρας και των πολιτών.

3 σχόλια :

  1. Ανώνυμος9/2/16 17:52

    ΑΛΙ και τρισαλι!!!!
    Ουαί τοις ηττημενοις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος15/2/16 22:56


    Είναι καλή μονάδα στη βουλή των Ελλήνων και δεν πρόκειται να
    μην το εκτιμήσει αυτό ο Ελληνικός Λαός.
    Υπόψη των μεμψιμοιρούντων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.