Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Ο τρόπος παραγωγής των "ψευδο-ειδήσεων"

Η Ισπανία δέσμευσε τις καταθέσεις του προέδρου της Συρίας Άσαντ μετά την επίθεση με χημικά στην πόλη Ιντλίμπ της Συρίας. Την είδηση για την επίθεση μαζί με τις εικόνες φρίκης μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς και την αναμετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης σε ολόκληρο τον κόσμο. Μάταια στη συνέχεια τόσο η Ρωσία όσο και ο Άσαντ διαψεύδουν ότι χρησιμοποίησαν χημικά όπλα. Ακόμα και το Ρόιτερς μπορεί να «πάρει πίσω» την «ψευδή είδηση», αλλά αυτή έχει εκτοξευθεί με τη δύναμη της «αλήθειας» σε ολόκληρο τον κόσμο. Μέχρι που ακόμη και ο Λευκός Οίκος επιτέθηκε σκληρά στον Άσαντ. Τι συμβαίνει λοιπόν; Πως κυκλοφορούν οι «ψευδείς ειδήσεις», ή τα περίφημα fake news;
 Η ταχύτητα και οι τρόποι με τους οποίους διαδίδεται τώρα πλέον μια πληροφορία, έχει δημιουργήσει τις ιδανικές συνθήκες για την αποκαλούμενη «κυκλική αναφορά».
Η ταχύτητα με την οποία οι πληροφορίες διαδίδονται σήμερα έχει δημιουργήσει τις ιδανικές συνθήκες για την εμφάνιση ενός φαινομένου που λέγεται «κυκλική αναφορά». Αυτό συμβαίνει όταν η δημοσίευση Α’ περιέχει ανακρίβειες, η δημοσίευση Β’ τις επαναλαμβάνει και τότε η πρώτη δημοσίευση δηλώνει ως πηγή την δεύτερη! Επίσης «κυκλική αναφορά» είναι όταν πολλά δημοσιεύματα αναφέρουν την ίδια πηγή για την ψευδή πληροφορία που μεταδίδουν και η οποία κατόπιν εμφανίζεται να έχει εξακριβωθεί από πολλές πηγές.

Για παράδειγμα, το 1998, η δημοσίευση μιας ψευδοεπιστημονικής μελέτης που υποστήριζε ότι τα παιδικά εμβόλια προκαλούν αυτισμό, προκάλεσε την ανάπτυξη μιας ολόκληρης κίνησης κατά των εμβολίων. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η μελέτη λοιδορήθηκε κατ’ επανάληψη από την επιστημονική κοινότητα. Ως αποτέλεσμα, παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί κολλούν πλέον μεταδοτικές ασθένειες που είχαν πρακτικά εξαφανιστεί στις ΗΠΑ. Μάλιστα κάποιες μολύνσεις αποδείχτηκαν θανατηφόρες.

Πηγές που το περιεχόμενό τους δημιουργείται από χρήστες, όπως τα wikis, επίσης συνεισφέρουν στην «κυκλική αναφορά». Όσο περισσότεροι συγγραφείς ανατρέχουν σε αυτές τις πηγές για γρήγορες πληροφορίες, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες ένα μη διασταυρωμένο γεγονός σε μια τέτοια σελίδα να φτάσει έως ένα δημοσιευμένο άρθρο που αργότερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πηγή στο ίδιο το λήμμα του wiki page, από το οποίο προήλθε, κάνοντας έτσι ακόμη πιο δύσκολη την απομυθοποίηση του.

Όπως είδαμε με την άμεση αντίδραση του Λευκού Οίκου και της Μαδρίτης με την είδηση για την χρήση χημικών όπλων στη Συρία από τον Άσαντ, οι «ψευδείς ειδήσεις» παράγουν πολιτικά αποτελέσματα. Όταν βεβαίως η πολιτική εξουσία δεν χειραγωγεί τα σημερινά μιντιακά δίκτυα παράγοντας «ψευδείς ειδήσεις» που στοχοποιούν τους αντιπάλους της. Ανάλογες καταστάσεις έχουμε ζήσει (και ζούμε) και στην Ελλάδα. Αλλά τα διεθνή δίκτυα και οι διεθνείς «ψευδο-ειδήσεις» προκαλούν συνθήκες εφιαλτικές, καθώς ο κόσμος που γνωρίζουμε μέσω των ειδήσεων δεν έχει καμιά σχέση με τον πραγματικό κόσμο.

*Τον τρόπο με τον οποίο διαδίδονται τα λεγόμενα fake news, οι ψεύτικες ειδήσεις εξηγεί στο πολύ ενδιαφέρον βίντεο - animation του TED, ο συγγραφέας Νόα Τάβλιν:

[ ARti news / Ελλάδα / 

6 σχόλια :

  1. Ανώνυμος19/4/17 14:36

    Γι' αυτό μην τρέφεις την ψευδαίσθηση της αξίας του δημοψηφίσματος!!!!

    (να ερωτηθεί ο λαός τάχα μου δήθεν μου)


    Αυτά ή νοθεύονται πριν γίνουν (όπως ο ερντογάν)

    ή νοθεύονται αφού γίνουν (όπως ο ταμτάκος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος19/4/17 15:00

    Τέσσερις μέρες πριν από τον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών ένας εφιάλτης πλανάται πάνω από την Ευρώπη.

    Η άνοδος του αριστερού υποψήφιου Μελανσόν κάνει πολλούς να θεωρούν ότι μπορεί να βρεθεί στον επόμενο γύρο ως αντίπαλος της Λεπέν.

    Και ενώ όλα έδειχναν ότι ο πρωθυπουργός θα έσπευδε να ταυτιστεί με την άνοδο του ευρωπαίου συντρόφου του, εκείνος ξεστόμισε ό τι πιο απαξιωτικό για εκείνον: «Εγώ δεν είμαι ο Αλέξης Τσίπρας, δεν διαπραγματεύομαι 17 ώρες με ανθρώπους που με προσβάλλουν». Τι να πει τώρα και ποια γαλλική Αριστερά να πριμοδοτήσει, όταν ο φέρελπις ηγέτης της τον έχει ήδη απαρνηθεί;

    Αλλά, τι στο καλό, ο Τσίπρας είναι βρισιά στην Ευρώπη; Και μάλιστα, στην ευρωπαϊκή Αριστερά, για χάρη της οποίας τόσο πολύ πάλεψε; Γυρνάει ας πούμε, ο άλλος και σου λέει «μη γίνεσαι Τσίπρας σύντροφε» ή «πάψε πια να διαπραγματεύεσαι, Τσίπρας κατάντησες!»;

    Σα δε ντρέπεται ο Μελανσόν να μιλάει έτσι για το λιοντάρι μας, που διαπραγματεύεται σκληρά.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος19/4/17 18:30

    Κυβερνητικές πηγές.

    "κανένα νέο μέτρο το 2018" (μετά την έκθεση του ΔΝΤ)

    προσοχή!!!! κίνδυνος να τους πιστέψει κάποιος.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος19/4/17 19:23

    ευτυχως εσενα δε σε πιστευει κανενας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος19/4/17 19:23

    Και όμως ο τουρκικός λαός ψήφισε ρεαλιστικά και αναμενόμενα!!!!

    Έστω 50-50% σχεδόν.

    1) Τα παράλια ως πιο κοσμοπολίτικα και παραγωγικά (πιο εξευρωπαϊσμένα) ψήφισαν "ΟΧΙ"

    2) Η ανατολία, πιο αμόρφωτη έχει μείνει στην εποχή των σουλτάνων και ψήφισε "ΝΑΙ"

    3) Οι κουρδικές περιοχές, ψήφισαν "ΟΧΙ" ως φυσικό επακόλουθο, οι άνθρωποι δεν είναι τούρκοι.


    Και εμείς εδώ το ίδιο κάνουμε, ρεαλιστικά και πραγματιστικά ψηφίζουμε όπως πχ

    ΑΝΕΛ

    ΣΥΡΙΖΑ

    ΛΑΕ

    ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

    ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

    ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΕΞΙΑ

    ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

    ΕΠΑΜ

    ΛΑΟΣ

    ΑΝΤΑΡΣΥΑ

    ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΧΑΡΙΖΩ

    κλπ

    Στην Αμερική βγάλανε τον ΤΡΑΜΠ....(50-50)

    Στην Αγγλία βγήκανε από την ΕΕ (50-50)

    Στην Ολλανδία πάλι 50-50

    Στη Γαλλία για σκέψου ΛΕΠΕΝ και ΜΕΛΑΝΣΟΝ στο 2ο γύρο.......

    Αναβιώνουν οι εθνικισμοί μέσα από αισχρούς λαϊκιστές.....

    Ζούμε εποχή μεσοπολέμου.....(για όποιον έχει διαβάσει και καταλαβαίνει)

    Υπάρχουν αρκετά ισχυρά κράτη (οικονομικά και στρατιωτικά) για να δεχτούν ταπεινωτικές υποχωρήσεις....

    Ελπίζω οι λαϊκιστές να ηττηθούν και είναι σίγουρο ότι θα ηττηθούν....

    παράδειγμα το εδώ συνονθύλευμα. Δεν πήρε τα μέτρα και ήδη έχει καταρρεύσει, σκέψου αν τα πάρει κιόλας...(γι' αυτό έγλυψε να τα πάνε από το 2019 και μετά..)

    Θ' ακολουθήσει περίοδος πολιτικής αστάθειας, αλλά θα το βρει η στραβή τ' αρνί, δεν ανησυχώ.....δεν είναι ηλίθιος ο κόσμος, απλά ξυμάει κάπως αργά....(στην αρχή δε θέλει να το πιστέψει, λέει ότι είναι προδομένος, βρίζει ακόμα τους άλλους, μιλάει για αποχή, δεν ξέρει τι θα ψηφίσει, αλλά τώρα θα δουλέψει το αίσημα της αυτοσυντήρησης)

    (που δυστυχώς δε δούλεψε στο δημοψήφισμα και εγώ νόμιζα ότι το αίσθημα της αυτοσυντήρησης θα δούλευε, γιατί νόμιζα ότι δεν έχω να κάνω με τόσα ζούδια που πιστεύουν σε ποσοστό 82,5% ότι υπάρχουν σκοτεινές συνωμοσίες κατά του περιούσιου λαού μας!!!!!)

    Όπως εδώ το πόπολο αφού έχει "ξεθυμάνει" με βαρεμένες, μυαλοκαμένες, στοκαρισμένες, ψεκασμένες, στοκαρισμένες και απολιθωμένες απόψεις, τώρα άμα το ρωτήσεις όχι μόνο έχει σκυλομετανιώσει, αλλά δειλά δειλά ένα 40% λέει την κυβέρνηση των σαμαροβενιζέλων ως την καλύτερη και ένα άλλο 30% δεν έχει τα άντερα να το αναχαράξει, αλλά το πιστεύει......

    άφοβα όμως μιλάει γι' αυτό το ετερόκλητο τσούρμο, να πάει στον αγύριστο σε ποσοστό 80%...και έχει ανεβαίνειν!!!!

    Υ/Γ Τα σύνορα, τα "ανεξάρτητα" κράτη (δήθεν μου τάχα μου) θα φέρουν εθνικισμό, αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα, αντεκλήσεις, πολέμους......

    Δεν είναι η ευρώπη που θέλουμε ίσως πολλοί, αλλά η διάλυσή της, εμάς ως χώρα όχι μόνο δεν μας συμφέρει, αλλά είναι και εθνικά επικίνδυνο.....

    Η Ευρώπη μας βοήθησε να ελευθερωθούμε, η ευρώπη ήταν σύμμαχός μας στους απελευθερωτικούς πολέμους και στους παγκόσμιους, η ευρώπη μας τάχωσε χοντρά με προγράμματα και επιδοτήσεις και τώρα η ευρώπη μας κρατάει ζωντανούς.......(με τις όποιες φάπες μας ρίχνει για να συνέλθουμε)...τι δεν καταλαβαίνεις, ώ γίδιον???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος19/4/17 19:45

    Η ΕΥΡΩΠΗ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΚΙ Ο ΣΟΙΜΠΛΕ ΘΑ ΜΑς ΞΑΝΑΒΟΗΘΗΣΕΙ..ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΝΤΟΥΒΑΡΙΟΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.