Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Γεφύρια της Ελλάδας που «ταξιδεύουν» στον χρόνο

Ενώνουν όχθες αλλά και το χθες με το σήμερα -



 Δείτε τις φωτογραφίες
«Σαράντα πέντε μάστοροι κι εξήντα μαθητάδες γιοφύριν εθεμέλιωναν στης Άρτας το ποτάμι». Ίσως να είναι το πιο γνωστό σε ανθρώπους όλων των ηλικιών αυτό το δημοτικό μας τραγούδι, που εξιστορεί το δύσκολο κι αξιοθαύμαστο για την εποχή έργο της κατασκευής του γεφυριού της Άρτας και πλούτισε την παράδοση με τον θρύλο του πρωτομάστορα και τη θυσία της γυναίκας του.


Το περίφημο γεφύρι της Άρτας δεν είναι βέβαια το μόνο που αφήνει το στίγμα του στο τοπίο, στην ιστορία, στον χώρο και στο χρόνο. Και μπορεί τα γεφύρια της Ηπείρου να είναι τα πιο φημισμένα, λόγω της τέχνης των Ηπειρωτών μαστόρων και του εκθαμβωτικού τοπίου που τα περιβάλλει, ωστόσο και σε άλλα μέρη της χώρας μικρά και μεγάλα γεφύρια αφηγούνται την ιστορία του πανέμορφου τόπου τους και ταξιδεύουν όποιον τα βλέπει στο παρελθόν.

Αγέρωχα, με παρουσία αιώνων, άλλα αναλλοίωτα λες κι ο χρόνος τα ακούμπησε χωρίς να τα φθείρει, κι άλλα με τις απαραίτητες προσθήκες ή προσαρμογές, τα γεφύρια της Ελλάδας συμπυκνώνουν τους μύθους και τους θρύλους που συχνά συνοδεύουν την κατασκευή τους και ταιριάζουν στο τοπίο τους ενώνοντας στις δύο άκρες τους το χθες και το σήμερα.

Μερικά από αυτά- αναμφίβολα όχι όλα, ούτε τα μόνα- είναι τα παρακάτω.ΆρταΚαλογερικό, ΖαγόριΚόνιτσαΓεφύρι Κόκκορη, ΖαγόριΡοδάκινο, ΚρήτηΆνδρος
Βοβούσα, ΓιάννεναΤσαγκαράδα, ΠήλιοΈδεσσαΚαρύταιναΜουσθένη, ΚαβάλαΑζίζ Αγά, ΓρεβενάΛούσιος, κοντά στη Στεμνίτσα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.