Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Τα 8 θανάσιμα αμαρτήματα της ανθρωπότητας

Ο Κόνραντ Λόρεντς ήταν διδάκτωρ της ιατρικής και της φιλοσοφίας, βιολόγος, ηθολόγος και ψυχολόγος, ιδρυτής του κλάδου της συγκριτικής συμπεριφοράς και στοχαστής.

Το 1973, τη χρονιά που πήρε το νόμπελ ιατρικής και φυσιολογίας, εξέδωσε ένα διαφορετικό βιβλίο με τίτλο: «Τα 8 θανάσιμα αμαρτήματα του πολιτισμού μας». Σε αυτό αναφέρει τις οκτώ αιτίες που, κατά τη γνώμη του, οδηγούν αναπόδραστα στο τέλος του ανθρώπου.
Δεν πρόκειται για κάποιο βιβλίο καταστροφολογίας, με αστεροειδείς, επιδημίες και νεκροζώντανους που τρέφονται με μυαλά.
Το ουσιαστικό πρόβλημα για τον Λόρεντς είναι ότι: «η ανθρώπινη γνώση για τον εξωτερικό κόσμο έχει καλπάσει πολύ πιο μπροστά από τη φυσική ικανότητα της συμπεριφοράς να προσαρμοστεί σε νέες καταστάσεις».

Θα προσπαθήσω να μεταφέρω περιληπτικά αυτές τις «8 πληγές», γνωρίζοντας ότι διαπράττω ύβρη, αφού είναι ένα βιβλίο που ξεπερνάει τις δυνατότητες μου, ειδικά όταν πρέπει να το συμπτύξω σε λίγες σελίδες. Καλύτερα θα ήταν να διαβάσετε το ίδιο το βιβλίο (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Θυμάρι).

1) Ο υπερπληθυσμός

Ο Λόρεντς δεν εστιάζει στο πληθυσμιακό πρόβλημα κάποιων χωρών (Κίνα, Ινδία κλπ), αλλά το αντιμετωπίζει ως παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο έχει διαστρεβλώσει την ανθρώπινη συμπεριφορά εν γένει.

Η πιο καταστροφική έκφανση αυτού του προβλήματος είναι η υπέρμετρη αστικοποίηση.

Ο συνωστισμός στις πόλεις και η αστική ανωνυμία που τον συνοδεύει «όχι μόνο οδηγεί έμμεσα σε απάνθρωπες πράξεις, που προκαλούνται από την εξάντληση και την προοδευτική εξαφάνιση των επαφών, αλλά αποτελεί την άμεση αιτία μιας ολόκληρης επιθετικής συμπεριφοράς.»

Καθημερινά στις πόλεις συναντάμε τόσους πολλούς ανθρώπους, βλέπουμε τόσα πολλά πρόσωπα, που καταλήγουμε να μη δίνουμε σημασία σε κανέναν. Τις περισσότερες φορές είναι μόνο ένα εμπόδιο που στέκεται μπροστά μας στην τράπεζα, στο σούπερ-μάρκετ, στο λεωφορείο.

Στο οικοδομικό τετράγωνο όπου είναι το σπίτι σας μπορεί να ζουν χίλιοι άνθρωποι. Σκεφτείτε πόσους γνωρίζετε από αυτούς και σε πόσους λέτε έστω μια καλημέρα. Αντίθετα σε ένα χωριό χιλίων κατοίκων όλοι γνωρίζονται –ακόμα και αν δεν συμπαθιούνται ιδιαίτερα. Και σίγουρα υπάρχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να σας βοηθήσει ο συγχωριανός σας παρά κάποιος που ζει στην παρακάτω πολυκατοικία.

Κι αν κάποιοι υποστηρίζουν ότι η ζωή στην πόλη είναι ό,τι καλύτερο, θα πρέπει να μας εξηγήσουν γιατί όποιος «ανεβαίνει» στην κοινωνική κλίμακα μετακομίζει προς λιγότερο πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Αν κλείσεις εκατό ποντίκια σε ένα κλουβί για δέκα αυτά θα αρχίσουν να αλληλοεξοντώνονται, ακόμα κι αν έχουν τροφή.

2) Η ερήμωση του περιβάλλοντος

Εδώ ο Λορεντς κάνει μια γρήγορη αναφορά στην οικολογία και στην εξάρτηση του ανθρώπου από τη γήινη σφαίρα. Όμως ασχολείται περισσότερο με την ερήμωση της ψυχής του ανθρώπου, απόρροια της απομάκρυνσης του από τη φύση. Παρομοιάζει τις πόλεις με κακοήθεις όγκους, οι οποίοι αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα.

«Ο άνθρωπος», γράφει, «από τη φυλογένεση του δεν είναι κατασκευασμένος όπως ο τερμίτης ή το μυρμήγκι, ώστε να μπορεί να ανέχεται τη μετατροπή του σε στοιχείο ανώνυμο και απόλυτα εναλλάξιμο, ανάμεσα σε εκατομμύρια άλλα, απολύτως ομοιόμορφα, άτομα.»

Ο άνθρωπος των πόλεων αλλοτριώνεται γιατί ζει σε ένα περιβάλλον στο οποίο είναι αποκομμένος από τη φύση.

«Η ομορφιά της φύσης είναι αναγκαία για την πνευματική και ηθική υγεία του ανθρώπινου όντος.»

Δεν είναι τυχαίο ότι με την πρώτη ευκαιρία «εκδράμουμε στας εξοχάς», όπου αναπνέουμε για λίγο με όλη τη δύναμη των πνευμόνων μας, αγαλλιάζοντας στη θέαση του τοπίου, πριν επιστρέψουμε στη μιζέρια των σύγχρονων ανθρωποτροφείων, των διαμερισμάτων, και στην ασχήμια της ζωής μας, έτσι όπως την έχουμε αποδεχτεί.

3) Ο πυρετός του ανταγωνισμού

«Το πιο ηλίθιο προϊόν της ειδικής εσωτερικής επιλογής είναι ο ρυθμός της εργασίας του σύγχρονου ανθρώπου», ξεκινάει το κεφάλαιο αυτό ο Λόρεντς.

Η συντριπτική πλειονότητα των σύγχρονών μας δεν αποδίδει πια σημασία σε τίποτα παρά μόνο στη επιτυχία, και κάθε μέσο κατάλληλο γι’ αυτό φαίνεται, εσφαλμένα, σαν να αποτελεί μια αυθύπαρκτη αξία.

Το άγχος μήπως μας ξεπεράσουν οι άλλοι, το άγχος μήπως δεν καταφέρουμε να αποκτήσουμε όλα όσα «μπορούμε» να αποκτήσουμε, το άγχος μήπως αποτύχουμε, συμβάλλει στην αποστέρηση του ανθρώπου από τις βαθύτερες ιδιότητες του. Μία από αυτές είναι η σκέψη (ο στοχασμός, θα έλεγα διορθώνοντας τον μεταφραστή του βιβλίου).

Οι άνθρωποι υποφέρουν από νευρική και ψυχική υπερένταση, που τους επιβάλλει ο ανταγωνισμός με τους ομοίους του. Η καθημερινότητα είναι τόσο τρομακτική, τόσο ανταγωνιστική, που δεν υπάρχει χρόνος για περισυλλογή.

«Ακόμα κι αν δεχτούμε», έγραφε προφητικά ο Λόρεντς το 1973, «με αδικαιολόγητη αισιοδοξία, ότι ο πληθυσμός της Γης δε θα συνεχίσει να αυξάνεται με τον ρυθμό που γνωρίζουμε σήμερα, θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι ο οικονομικός ανταγωνισμός της ανθρωπότητας με τον εαυτό της θα αρκέσει για να τον οδηγήσει στον αφανισμό.»

4) Αισθητηριακή εντροπία

Το καταναλωτικό μοντέλο ζωής, έτσι όπως έχει επικρατήσει να αποκαλούμε τη συμπεριφορά του homo consumer, προωθεί την άμεση ικανοποίηση όλων των αναγκών, με έμφαση στις πλασματικές ανάγκες.

Η ανάγκη του ανθρώπου για επικοινωνία έχει μετουσιωθεί σε «ανάγκη» για το τελευταίο μοντέλο κινητού τηλεφώνου και την απαιτούμενη τηλεφωνική σύνδεση, με την οποία μπορείς να «μιλάς συνέχεια».

Ο άνθρωπος πρέπει να έχει (έτσι τον έχουν πείσει) άμεσα ότι θέλει να έχει (ό,τι τον έχουν πείσει ότι θέλει να έχει). Αν του στερήσεις αυτό το «δικαίωμα» αισθάνεται μειονεκτικός.

«Προκαλείται έτσι μια ανυπόμονη απαίτηση για άμεση ικανοποίηση κάθε επιθυμίας. Η λαχτάρα αυτή ευνοείται από μια κοινωνία, όπου οι παραγωγοί σπρώχνουν το κοινό προς την κατανάλωση. Και είναι εκπληκτική η διαπίστωση ότι οι καταναλωτές δεν αντιλαμβάνονται μέχρι ποιο βαθμό έγιναν σκλάβοι των ευκολιών πληρωμής του συστήματος της εξόφλησης με δόσεις.»

Την ίδια στιγμή η υπερπληθώρα ερεθισμάτων και πιθανών στόχων τον οδηγεί στην αποχαύνωση. Ο καταιγισμός πληροφοριών από την τηλεόραση και το διαδίκτυο προσφέρει πολύ λιγότερα από την ανάγνωση ενός βιβλίου. Η δυνατότητα να αποθηκεύσεις στο σκληρό σου δίσκο όλη τη δισκογραφία του αγαπημένου σου καλλιτέχνη δεν σου εξασφαλίζει και το χρόνο για να την ακούσεις.

Ο ίδιος ο άνθρωπος δεν παράγει τίποτα με τα χέρια του (πολλές φορές ούτε το φαγητό του), παρά μόνο χρήματα για να αγοράσει όσα «χρειάζεται». Και με αυτά τα αντικείμενα το συναισθηματικό δέσιμο είναι μηδενικό, αφού με την πρώτη ευκαιρία θα τα πετάξει για να αγοράσει κάτι καινούριο. «Κατασκευάστε προϊόντα που να είναι ήδη παλιά», είναι το σύνθημα των εταιριών τεχνολογίας.

Μπορείτε να δείτε με πόσο περισσότερη ευχαρίστηση ένας άνθρωπος θα φορέσει το κασκόλ που έπλεξε μόνος του (και ας μην είναι τόσο ευπαρουσίαστο όσο το εργοστασιακό) ή θα φάει την ντομάτα που καλλιέργησε στον κήπο του. Ο κόπος που χρειάζεται για να παραχθεί ένα αντικείμενο είναι ευθέως ανάλογος της ευχαρίστησης που νιώθει ο παραγωγός.

Την ίδια στιγμή πασχίζουμε να εκμηδενίσουμε κάθε δυσάρεστο συναίσθημα, όχι καταπολεμώντας την αιτία του, αλλά φυγοπονώντας. Δεν είναι μόνο τα αντικαταθλιπτικά που πλέον είναι πιο συνήθη από τα αντιπυρετικά. Μια ολόκληρη βιομηχανία ευεξίας έχει στηθεί στη γρήγορη και χωρίς κόπο απώθηση κάθε δυσάρεστης σκέψης.

5) Ο γενετικός μαρασμός

Αυτό είναι από τα πιο δύσκολα κεφάλαια του βιβλίου, αλλά θα προσπαθήσω να αποδώσω το νόημα του όσο καλύτερα μπορώ –σε τόσο λίγες γραμμές.

Στα περισσότερα ζώα, και ειδικά στα πρωτεύοντα, υπάρχει ένας μηχανισμός προστασίας του είδους. Τα αρσενικά, για παράδειγμα, θα διεκδικήσουν το δικαίωμα τους στην αναπαραγωγή, αλλά δε θα σκοτώσουν τον αντίζηλο ούτε θα βιάσουν το θηλυκό.

Για να εξασφαλίσει μεγαλύτερο μερίδιο τροφής, ένας χιμπαντζής, συχνά καταφεύγει στην απάτη. Όμως ποτέ δε θα κρατήσει όλη την τροφή για τον εαυτό του, καταδικάζοντας έτσι τα αδύναμα μέλη της ομάδας σε θάνατο από ασιτία.

Τα πρωτεύοντα γνωρίζουν ότι η επιβίωση τους βασίζεται στη συνοχή της ομάδας, έτσι δεν ξεπερνάνε τα όρια –σκοτώνοντας ένα άλλο μέλος της.

Στους ανθρώπους αυτός ο μηχανισμός επιβίωσης και αυτοσυντήρησης έχει ατροφήσει ή μάλλον έχει υπερκεραστεί εξαιτίας της εφευρετικότητας του. Η νοημοσύνη του τον κάνει να συμπεριφέρεται πιο ηλίθια από τους λιγότερο νοήμονες «συγγενείς» του.

Είναι πολύ πιο εύκολο να σκοτώσεις κάποιον εξ’ αποστάσεως παρά με τα χέρια σου. Οι δολοφονίες με στραγγαλισμό είναι εκατομμύρια φορές πιο σπάνιες από τις δολοφονίες με όπλο. Πόσο μάλλον όταν εξοντώνεις τον άλλον οικονομικά, όχι μόνο χωρίς να τον αγγίζεις, αλλά χωρίς να τον γνωρίζεις.

Κάποιοι θα πουν ότι πάντα ο άνθρωπος ήταν λύκος για το συνάνθρωπο του, όμως δεν είναι λύση να αποδεχόμαστε την εγκληματική συμπεριφορά ως ιστορική αναγκαιότητα.

6) Η ρήξη με την παράδοση

Εδώ κάποιοι, ιδιαίτερα οι νεότεροι, θα παραξενευτούν. Έχουμε ταυτίσει την παράδοση με τη συντηρητικότητα, και θεωρούμε ότι κάθετι καινοτόμο/επαναστατικό πρέπει να είναι απαλλαγμένο από τις «παλιές ιδέες».

Αυτό είναι λάθος. Ο μόνος τρόπος για να «ξεκινήσουμε από την αρχή» είναι να επιστρέψουμε στα σπήλαια και να προσπαθούμε να ανάψουμε φωτιά τρίβοντας ξύλα. Δεν μπορούμε να δούμε παραπέρα αν δεν πατήσουμε στους ώμους γιγάντων.

Ο Λόρεντς, παρότι επιστήμονας, πιστεύει ότι τα μη ορθολογικά πολιτισμικά αποθέματα γνώσεων πρέπει να διατηρηθούν και να μελετηθούν.

«Όποιος αρνείται συστηματικά κάθε αξία της σοφίας των παλαιότερων και κάθε έννοια της παράδοσης, υποπίπτει στο σοβαρό σφάλμα να πιστέψει ότι η επιστήμη είναι ικανή να δημιουργήσει από το μηδέν, και μόνο με τη λογική, έναν πλήρη πολιτισμό, με όλα όσα περιλαμβάνει.»

Ως ζώα και ως άνθρωποι είμαστε προϊόντα της φυσικής εξέλιξης και της πολιτιστικής εξέλιξης. Μέρος της πολιτιστικής συνέχειας είναι η γλώσσα κάθε λαού και οι ιδιωματισμοί, τα ήθη και τα έθιμα, οι παραδόσεις, η θρησκεία (ακόμα κι αν είσαι άθρησκος), η ιστορία, οι μύθοι, η μαγειρική, η μουσική, οι δεισιδαιμονίες και οι ενδυμασίες.

Διαγράφοντας το παρελθόν χάνουμε την ουσία του παρόντος, αφού ένας άνθρωπος χωρίς ρίζες δεν είναι τίποτα άλλο από έρμαιο των εκάστοτε εξωτερικών πιέσεων και καταστάσεων.

Η ισοπεδωτική παγκοσμιοποίηση, όπου όλοι οι άνθρωποι αναπαράγουν μοντέλα συμπεριφοράς νεόδμητα, τα οποία δεν έχουν καμία αναφορά και καμία σχέση με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε λαού, δεν δημιουργεί «πολίτες του κόσμου», αλλά ομοιόμορφα –και εύκολα στο χειρισμό- όντα.

Αυτή η ομοιομορφία, η έλλειψη ποικιλότητας και προσωπικότητας, ταιριάζει φυλογενετικά στα μυρμήγκια, αλλά όχι στους ανθρώπους.

7) Η υποταγή στο δόγμα

Ο άνθρωπος, δυστυχώς, έχει έμφυτη ροπή στο δογματισμό.

Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους:

Πρώτον, γιατί είναι πιο εύκολο να αποδεχτείς άκριτα τις προκατασκευασμένες ιδέες παρά να τις αξιολογήσεις. Το να ζητωκραυγάζεις και να καταδικάζεις απαιτεί μικρότερη νοητική προσπάθεια από το να σκέφτεσαι.

Δεύτερον, γιατί οι άνθρωποι –όπως όλα τα ζώα- έχουμε ανάγκη να ανήκουμε σε ομάδες.

Ο άνθρωπος, μετά από χιλιάδες χρόνια θρησκευτικής κατήχησης, πιστεύει ότι κατέχει –μόνος αυτός ανάμεσα στα υπόλοιπα ζώα- δύο ειδικά, αποκλειστικά ανθρώπινα, χαρακτηριστικά: Ψυχή και ελευθερία επιλογής.

Το πρώτο, η ψυχή, είναι θέμα πίστης και δεν μπορούμε να το αμφισβητήσουμε. Όσοι νομίζουν ότι μπορούν να αποδείξουν την ύπαρξη ή την έλλειψη θεού με τη λογική δεν έχουν καταλάβει τίποτα για τη φύση του ανθρώπου –πόσο μάλλον για τη φύση του θεού.

Το δεύτερο, η ελευθερία επιλογής, είναι ένα από τα δυσκολότερα φιλοσοφικά-θεολογικά-επιστημονικά ζητήματα: Οι αποφάσεις μας και οι πεποιθήσεις μας διαμορφώνουν τις καταστάσεις ή μήπως οι καταστάσεις μας διαμορφώνουν;

Συνήθως η αποδοχή της «γραμμής» ενός δόγματος έρχεται μετά την είσοδο σε αυτό, αν και υπάρχουν κάποια στοιχεία που μας προδιαθέτουν να αποδεχτούμε ένα δόγμα και όχι το αντίθετο ή κάποιο παρόμοιο.

Ένας έφηβος, για παράδειγμα, θα ενταχτεί σε μια ναζιστική οργάνωση για λόγους που δεν σχετίζονται με τη ναζιστική ιδεολογία, ίσως επειδή του αρέσουν τα μαύρα ρούχα και η παραφιλολογία της βίας ή επειδή θέλει να έρθει σε αντίθεση με τους γονείς του. Μέσα στην ομάδα θα ενστερνιστεί το δόγμα και θα αρχίσει να σκέφτεται, να μιλάει, να συμπεριφέρεται όπως οι αυθεντίες, τα πρότυπα της ομάδας.

Αυτό ισχύει για κάθε κομματική οργάνωση, θρησκευτική ομάδα ή επιστημονική κοινότητα. Ο κομμουνιστής θα χρησιμοποιεί τους όρους του διαλεκτικού υλισμού, ο Μάρτυρας του Ιεχωβά θα μοιράζει φυλλάδια και ο ψυχίατρος θα χλευάζει τους ψυχολόγους.

Όλοι πιστεύουν ότι πράττουν ελεύθερα, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι η «ελευθερία» τους είναι δογματική.

Το υπέρτατο παγκόσμιο δόγμα όμως, έτσι όπως δεν έχει ξανασυμβεί στην ανθρωπότητα, είναι η πεποίθηση ότι ο μόνος ορθολογικός τρόπος συμπεριφοράς είναι αυτός που συνδέεται με το ανταγωνιστικό/καταναλωτικό πρότυπο, που αναφέραμε προηγουμένως.

Όποιος άνθρωπος θα αντιταχτεί ή θα προσπαθήσει να μην απορροφηθεί από το σύγχρονο τρόπο ζωής θεωρείται γραφικός ή άρρωστος ή επικίνδυνος.

Τι θα σκεφτόσασταν για έναν άνθρωπο ο οποίος καλλιεργεί την τροφή του, κατασκευάζει τα έπιπλα του σπιτιού του (το οποίο ίσως και να έχει κτίσει μόνος) και ζει χωρίς τηλεόραση, τηλέφωνο και ηλεκτρικό ρεύμα;

Πιθανότατα ότι είναι ανισόρροπος. Τουλάχιστον απροσάρμοστος, αφού έρχεται σε αντίθεση με το δόγμα της σύγχρονης ζωής.



8) Τα πυρηνικά όπλα

Σε αυτό το «αμάρτημα» ο Λόρεντς αφιερώνει μία μόλις σελίδα!
«Η απειλή αυτή», γράφει, «είναι ευκολότερο να αποτραπεί. Φτάνει να μην κατασκευάσουμε (τηβόμβα) ή να μην την ρίξουμε. Αν λάβουμε όμως υπόψη την απίστευτη συλλογική βλακεία της ανθρωπότητας, τότε καταλαβαίνουμε ότι ακόμα κι αυτό είναι αρκετά δύσκολο για να το πετύχουμε».

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Εν κατακλείδι:

Ο Λόρεντς δεν έχει κάποιον αισιόδοξο επίλογο στο βιβλίο του. Δεν γράφει κάτι σαν: «Όμως ο άνθρωπος πάντα βρίσκει τον τρόπο να ξεπερνάει τα εμπόδια.»

Σε έναν μικρό πρόλογο που συμπεριέλαβε αργότερα λέει μόνο: «Κάθε κίνδυνος παύει να είναι τρομακτικός από τη στιγμή που γνωρίζουμε τα αίτια του.»

Σαράντα χρόνια μετά οι άνθρωποι όχι μόνο δεν γνωρίζουν τα αίτια του, αλλά ούτε καν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο.

Καλά Χριστούγεννα, κύριε Λόρεντς.


πηγη

34 σχόλια :

  1. Ανώνυμος10/11/17 12:27

    'Κανας "Κοτζιάμ" υπουργός θα βγάλει καμιά ανακοίνωση κατά ΗΠΑ και Αγγλίας ότι επεμβαίνουν στα εσωτερικά μας ή μέχρι Ισπανία μεριά μας παίρνει????

    Καλά την Τουρκία την έχουν αφήσει στον ηρωϊκό μπούρδα να κάνει το κομμάτι του στο εθνικιστικό πόπολο της ακροδεξιάς...

    Αριστεροί να σου πετύχει......

    Υ/Γ Ζούδιον, θα πάθεις τέτοια νίλα από δαύτα που ούτε στον εφιάλτη σου.....ήδη σε λιώνουν, το νιώθεις το αγρικάς αλλά το κόμπλεξ δε σ' αφήνει να το δεις.....γι' αυτό τρώω κάθε μέρα μεζέ μ' αυτά που σου κάνουν και πιο πολύ γι' αυτά που σου λένε και σου κάνουν γκιος στο μάτι.......

    ΣΚΑΣΕ ΚΑΙ ΠΛΕΡΩ, γίδιον!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος10/11/17 12:36

    Θα σε βερβερίζω κάθε τόσο για να σε κάνω να τα ξαναψηφίσεις για να σ΄ εκδηκηθώ μέχρι τέλους.......τέτοιο καθίκι είμαι!!!!

    Δε θα σ΄αφήσω να μπορέσεις, ούτε να μην πας για ψήφο....

    θα σε στείλω να γλύψεις εκεί που σε γελοιοποίησαν, με δημοψηφίσμτα με ταξίματα με μπούρδες και ηλιθιότητες τύπου σκισίματος μνημονίων κλπ κλπ ων ουκ εστιν αριθμός,

    και συνεχίζουν να σε γελοιοποιούν κόβοντας σου την συνταξούλα και δίνοντας μέρισμα φτώχειας σε φοροφυγάδες, φοροαποφυγάδες και σε κάθε είδους λαμόγιο που μια ζωή δούλευε μαύρα και δεν έβγαλε σύνταξη..

    και συνεχίζουν να σε δουλεύουν ψιλό γαζί λέγοντάς σου ότι έρχεται η ανάπτυξη και ότι θα βγεις από τα μνημόνια, όταν ο κατρουγκάλιος νόμος θα σου κόψει το λιγότερο 18% από το 2019, όταν θα σου ρίξουν το αφορολόγητο για να σου πάρουν μία σύνταξη ακόμα.......

    Πάντως καλύτεροι από τους άλλους είναι έγραψε ένα αγράμματο ανθρωπάκι μια μέρα........και επειδή ψηφίζει και το αμοιβαδοειδές γι' αυτό ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΕΟΣ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος10/11/17 13:04

    ΠΩΣ ΤΟ ΕΙΠΕ ΕΚΕΙΝΟΣ Ο ΟΛΛΑΝΔΟΣ, ΣΩΣΑΜΕ ΛΕΕΙ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ.ΣΩΩΩΩΩΠΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ,ΑΠΛΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΜΕΤΟΧΕΣ ΑΛΛΑ ΠΗΡΑΜΕ ΚΕΥΜΑΝ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος10/11/17 13:47

    Εχει πλακα να βγει Κευμανεζος να γελαμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος10/11/17 14:06

    Επειδή δεν πιάσανε αυτούς στη λίστα Λαγκάρντ (θυμάσαι τι σου έλεγε ο ταμτάκος)

    Επειδή δεν πιάσανε αυτούς στη λίστα Μπόργιανς (θυμάσαι εεε)

    Επειδή δεν πιάσανε αυτούς στη λίστα Λουξεμβούργου (και αυτό μην ξεχνάς)

    Επειδή δεν πιάσανε το λαθρεμπόριο (εκεί κι αν θυμάσαι, ώ τούγκιον)

    Επειδή δεν πιάσανε τη φοροδιαφυγή, φοροκλοπή, φοροαποφυγή, εισφοροδιαφυγή κλπ (για σκόρδα και λαϊκές γέλαγες, ώ γιδοξούριον)

    Επειδή σε δουλέψανε ψιλό γαζί, οφείλω να αναγνωρίσω ότι είναι μέτρ της εξαπάτησης, γι' αυτό τώρα μιλάνε για κέυμανς και παραδεισένια νησιά....και ξέρετε γιατί????

    Επειδή γνωρίζουν πολύ καλά, μα πάρα πολύ καλά ότι απευθύνονται σε άτομα μυαλού αμοιβάδας, σε αγράμματα ανθρωπάκια που θα τσιμήσουν ότι τους λένε και για του λόγου το αληθές.....το αποπάνω σχόλιο....

    Τελικά τι δεν καταλαβαίνεις?????

    Νομίζεις ότι έχεις ελπίδα????

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΕΟΣ ΣΟΥ ΛΕΩ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος10/11/17 15:34

    ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΟΛΛΑΝΔΟΥ..ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΚΑΙΩΘΕΙ ΚΑΙ Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος10/11/17 16:21

    Τελικα μιλας σαν Κευμανεζος..κι αυτοι ξερουν γελαδι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος10/11/17 16:31

    ΓΕΡΟΥΝ ΓΕΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος10/11/17 17:20

    Ο μπούρδας νομίζει ότι θα τρομοκρατήσει με αγωγές και μηνύσεις.......

    Όποιος δεν πατάει γερά στα πόδια του (τα πολιτικά) και έχει κάτι να φοβηθεί, γαυγίζει και απειλεί.....

    Υ/Γ Υπενθυμίζω

    Όποιος με πράξεις του ή παραλείψεις τους οδήγησε τη χώρα σε περιπέτειες, η ιστορία διδάσκει για την τύχη του......ας μην το ξεχνά ποτέ αυτό. Μόνο η δημοκρατία τιμωρεί σκληρά, γιατί είναι δίκαιη!!!

    Τα καθεστώτα, όσο σκληρά και αν είναι, όσο ύπουλα κι αν χτίζονται με εθνολαϊκισμούς και λεβεντομαλακίες, κάποτε καταρρέουν και μάλιστα με πάταγο και οι άφρονες ηγετίσκοι εισπράτουν τα επίχειρα των πράξεών τους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος10/11/17 18:02

    Στην Τουρκία του Ερντογάν συλλάβανε διευθυντές εφημερίδων....

    εδώ μάλλον είμαστε σε δοκιμαστικό στάδιο!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος10/11/17 18:06

    Ο νόμος ΠΑΣΟΚ (Κατσέλη) και οι Σαμαροβενιζέλοι προστάτεψαν την πρώτη κατοικία

    Το συνονθύλευμα θα προστατέψει τους πλειστηριασμούς!!!!

    Υ/Γ Για μένα καλά θα κάνει, αλλά για σένα, ώ βούρλον, είναι μαχαιριά κατάσηθα!!!! σε καταλαβαίνω....αλλά το ευχαριστιέμαι κιόλας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος10/11/17 18:19

    ΚΟΙΤΑ ΜΗΝ ΑΝΕΒΕΙ Η ΠΙΕΣΗ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος10/11/17 18:49

    Άμα κάνει το ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ (το έχω δηλώσει από παλιά) θα γίνω "τσεκούρι τους"

    Όχι θα έχω το λαμόγιο με πολυκατοικία στην Τρίπολη πχ και με φορολογική δήλωση ούλα τα χρόνια κάτω από το αφορολόγητο δηλαδή να μην έχει πλερώσει ούτε πενηνταράκι στο κράτος και να ζητάει και τα ρέστα.....ότι το κλέψανε κιόλας!!!!!

    Και το περιουσιολόγιο θα ανατρέξει και στις γονικές παροχές και τότε να δεις χαρά που θα κάνω!!!!

    Υ/Γ Εσείς δεν έχετε να σκιαζόσαστε τίποτα, γι αυτό μην αφρίζετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος10/11/17 19:08

    ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ ΤΟΣΟ ΠΟΛΛΥ,ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΕΥΧΕΣΑΙ ΝΑ ΦΑΕΙ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ.ΤΑ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΜΟΥ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος10/11/17 19:36

    Το ότι ο Νταισμπλουκ δήλωσε οτι τα μνημόνια τα φτιάξανε για να σώσουν τις τράπεζες δεν διάβασες τίποτα χψ??
    Πετάς την μπάλα εκεί που θέλεις μόνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος10/11/17 19:48

    Να δείτε πατριώτες ότι στις εκλογές ο χψ θα ψηφίσει σύριζα και ούλοι άλλοι τον ογκόλιθους
    Χαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος10/11/17 20:31

    Τη "μαχαιριά", ώ τούγκιον, στη δίνει ο ταμτάκος με την προστασία των πλειστηριασμών......

    τράβα να πάρεις το 10αρικάκι γαυγίζοντας στα ειρηνοδικεία για ακύρωση πλειστηριασμών, φτύνοντας και βρίζοντας συμβολαιογράφους που πάνε να βγάλουνε στον πλειστηριασμό κάτι επαγγελματικά ακίνητα κάποιων εκατομμυρίων και όχι το τσαρδί του δύστυχου....

    άιντε "ρεμάλιον" που νομίζεις ό,τι το μπάχαλο που προκαλείς θα σε χορτάσει......

    απλά αισθάνεσαι σαν τις πουτάνες και τους φυματικούς παλιά. που νόμιζαν ότι αν γίνουν και άλλες πουτάνες ή άλλοι φυματικοί δεν θα αισθάνονται τόσο πολύ την απόρριψη,

    έτσι και συ, γίδιον, ευχαριστιέσαι όταν φτωχαίνουν και άλλοι και "χορταίνεις" με το να ψοφίσει και η γίδα του γείτονα......τόσο τιποτένια σκέφτεσαι, γιατί αν είχες μυαλουδάκι θα έτρεμες το μπάχαλο που θέλει η μαφία της δραχμής να προκληθεί, γιατί η πείνα σου θα σε οδηγήσει να "εκπορνευτείς" για ένα ευρώ, που θα φέρει ο απατεώνας που έχει τα λεφτά του όξω, ώ βλαξ και ποιοι είναι??? ποιοι είναι????

    Κάτι αριστεράντζες της τεμπέλας που οι καταθέσεις τους είναι στην Αγγλία, στις Βρυξέλλες και σένα σε ταϊζουν σανό με Μαρέβες και συνομοσιωλογίες ψεκασμένων ακροδεξιών μπουρδοειδών

    Μικρόνοο ανθρωπάκι, δεν υπάρχουν καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες και αν το σύστημα καταρρεύσει, ξέχνα συνταξούλα, ξέχνα μισθάκο, ξέχνα τη δύσκολη κατάσταση και να περιμένεις αρμαγεδώνα στην άδεια κεφάλα σου......μαρουλόφυλλα θα σου δίνουν που θα είναι σαν τα μπολιβάρ της μαδουρο-βενεζουέλας που δε θα σε φτάνουν ούτε για ένα κιλό μακαρούνια, βούρλον, ε βούρλον....

    Επαναλαμβάνω πολλάκις από παλιά

    Όταν ζητάς το μπάχαλο, την κατάρρευση τραπεζών (που είναι πλέον του λαού και όχι κάποιου τραπεζίτη....οι μικροκαταθεσούλες είναι βλαξ)
    και την επάνοδο στη δραχμούλα....

    ή ηλίθιος μπορεί να είσαι!!!!

    ή να ανήκεις στη μαφία της δραχμής!!!!!

    Και επειδή το δεύτερο δεν μπορεί να συμβαίνει, σίγουρα η ηλιθιότητα σε έχει κυριεύσει και δεν βλέπεις ......φως φανάρι σε δουλεύουν ρεεεεεεεεε!!!!!!

    Και πάει στο διάολο, να σε δούλευε κανένας που να άξιζε κομμάτια να γίνει, αλλά να σε δουλεύει ο ταμτάκος και ο μπούρδας...δεν αντέχεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος10/11/17 20:38

    ΕΙΣΑΙ ΜΑΥΡΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος10/11/17 21:11

    Τέλος το ΕΚΑΣ για 140.000 άτομα (χαμηλοσυνταξιούχοι είναι, γιδοξούριον)
    από το 2018!!!!!

    Το είχε δόσει ο Σημήτης που σκυλόβριζες, επειδή σε παραμύθιαζε ο ψεκασμένος μπούρδας.....

    Δεν τόλμησαν να το πειράξουν οι σαμαροβενιζέλοι όταν έπεφτε το τρανό μαχαίρι στις συντάξεις, επειδή έπρεπε να καλυφθεί το έλλειμα 16% του κόπρου της ραφήνας και όταν η χώρα πήγαινε σε άτακτη χρεοκοπία....δεν τόλμησαν να το πειράξουν

    Και ήρθε ο έχων μαντηλάκι στο πέτο (σαν κάτι μπιρμπιλές κυλότες) και τόκοψε και τολμάς και μιλάς από πάνω, ώ βλάξ????

    Γιούρτωνες, γιουχάριζες αγκαλίτσα με τα πιθήκια στην πάνω και κάτω πλατεία.....

    έστηνες δήθεν μου τάχα μου λαϊκά δικαστήρια, γελοιοποιώντας την έννοια των λαϊκών δικαστηρίων, δικάζοντας στο σύνταγμα και στοχοποιώντας τον κάθε σου πολιτικό αντίπαλο

    διέλυες παρελάσεις στις εθνικές γιορτές, φτύνοντας τον Παπούλια....

    Έβριζες με τις πιο ατιμωτικές φράσεις (προδότες, γερμανοτσολιάδες, δοσίλογους, οπαδούς του 4ου ράιχ κλπ)

    Πίστευες βαρεμένους, μυαλοκαμένους, στοκαρισμένους, ψεκασμένους και ηλίθιους τυχάρπαστους που σου λέγανε το πιο απίθανο

    Τώρα κατάλαβες το χοντρό δούλεμα που σου κάνανε, τώρα προσγειώθηκες ανώμαλα και απότομα, τώρα διαπιστώνεις πόσο κακό έγινε στη χώρα που όχι μόνο δε βάλανε πλάτη στα δύσκολα, απαιτώντας ΔΙΚΑΙΑ ΜΕΤΡΑ, αλλά χρησιμοποιούσαν την εκλογή προέδρου για να ρίξουν την κυβέρνηση...

    και τώρα, ώ αλητάκο, πασκίζεις να φτάσεις μετά από 3 και 4 χρόνια στο ίδιο σημείο που σε είχαν φτάσει οι σαμαροβενιζέλοι....

    Χάθηκαν δις, χάθηκαν χρόνια εξαιτίας σου και ο λογαριασμός θάναι βαρύς και άδικος!!!!!

    Ήδη το ΕΚΑΣ είναι ένα καλό παράδειγμα.......άντε γεια, κακόμοιρο ζουδάκι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος10/11/17 21:48

    Τραβάτε την Κυριακή να ψηφίσετε!!!!!

    Σπάστε το δίπολο που στήνει εμφυλιοπολεμικό κλίμα....

    Ψηφίστε ανθρώπους που βάλανε το συμφέρον της πατρίδας πάνω από το κόμμα!!!

    (Οι όποιοι τυχάρπαστοι γυρολόγοι και από δεξιά και από πασόκ μεριά πήγαν στο κορύτο του συνονθυλεύματος)

    Κάντε την κεντροαριστερά, τη σοσιαλδημοκρατία στην ελλάδα ανάχωμα

    στον ακρονεοφιλελευθερισμό των μονεταριστών από τη μια μεριά και

    στον εθνολαϊκισμό τυχοδιωκτών καπηλευτών της ιδέας της αριστεράς από την άλλη


    Μην αφήνεις την τύχη σου σε τυχοδιώκτες, μην αφήνεις την πατρίδα σε φιλελέδες, μην αφήνεις τη δημοκρατία σε επικίνδυνες αντιπαραθέσεις

    Μην σε παρασύρουν με το παιχνιδάκι που στήσανε αυτές τις μέρες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.....να ξεχάσεις τα πάντα και να ασχολείσαι από το πρωί μέχρι το βράδυ με την χαφιεδίστικη οργάνωση της 17 Νοέμβρη!!!!

    Στήνουν καυγάδες να μην πάρεις μυρουδιά ότι γίνονται ανοιχτές διαδικασίες εκλογής αρχηγού κόμματος....δεν το θέλουν, το τρέμουν!!

    Τους εξυπηρετεί και τους δύο....τρέμουν τη δημιουργία κεντρώου χώρου!!!!! έχουν να χάσουν και οι δύο!!!!

    Η πατρίδα χρειάζεται συνεννόηση, χρειάζεται ρεαλισμό,

    χρειάζεται ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ και όχι πατριδοκάπηλους,

    χρειάζεται κοινωνιστές και όχι κρατιστές που θα μοιράζουν επιδόματα για συντάξεις και συσσίτια,

    χρειάζεται ευρωπαϊστές και δημοκράτες και όχι αμερικανόδουλα γιουσουφάκια ή ακρονεοφιλελεύθερα καθίκια..

    χρειάζεται ατομική πρωτοβουλία και επενδύσεις και όχι τοκογλυφικά κεφάλαια.....

    τα παιδιά μας χρειάζονται δουλιές και όχι ξευτίλα των 384 ευρώ μισθό της αριστεράντζας της τεμπέλας.....(τι δούλεμα αλήθεια σου έκαναν με το 751....για θυμήσου)

    "δεν μπόρεσαν τα παιδιά, αγωνίστηκαν.....τουλάχιστον αυτά δεν κλέψανε....." επιχειρηματολογεί η κατίνα που πιστεύει ότι μας ψεκάζουν γιατί το είπε μια υπουργάρα στρατοόκαυλη...

    Σου κλέψανε την ελπίδα, σου ξευτίλισαν την ψήφο, σε χλεύασαν στα μούτρα.......το άξιζες????

    Ναι ρε, ο ανδρουλάκης, ο χριστίδης, ο δυσσέας, ο μανιάτης, η φώφη, ο καμίνης, ο σταύρος (έστω και νάρκισσος) χρεοκόπησαν την ελλάδα και όχι το σκυλολόι που ομαδικά μετακόμισε από δεξιά και αριστερά στο συνονθύλευμα.....

    Υ/Γ Είναι δύσκολο να σε πείσω, το ξέρω αφού για σένα για ούλα φταίει ο Μπένυ.....δυστυχώς μαθαίνεις μέσα από συ(μ)φορές και τραγωδίες..

    Ο ρεαλισμός και ο ορθός λόγος ήταν πάντα για σένα από αρχαιοτάτων χρόνων "δαιμόνια"......

    να ξεχάσω ότι αφόριζες το τραίνο???

    να παραβλέψω ότι έκανες ανάθεμα στο Βενιζέλο???

    Να λησμονήκω ότι πιστεύεις ότι σε ψεκάζουν???

    Να ξεχάσω ότι σκότωσες τον Καποδίστρια και κρέμασες τους Μαυρομιχαλαίους ως ήρωες στα δημοτικά???

    Να ξεχάσω ότι έκλεισες τον Κολοκοτρώνη στη φυλακή και έκανες τον Κωλέτη πρωθυπουργό???

    Να ξεχάσω ότι έφτασες το λαό να λέει "τι μπραϊμης τι ζαϊμης"??

    Να ξεχάσω ότι ξεσκίστηκες στους εμφύλιους και πάντα σου φταίγανε οι απόξω???

    Να ξεχάσω ότι και σήμερα ακόμα πιστεύεις πιθήκια, σώρες, ταμτάκους, μπούρδες και μυαλοκαμένα βαρεμένα πολιτικά νούμερα????

    Τι να ξεχάσω τελικά???

    Γι αυτό πήγαινε και ψήφισε, ακόμα και λευκό, ακόμα και μούτζα, μην αφήνεις το δίπολο να σε πάει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις....στήνουν ρήξη και μετά θάναι αργά......Δεν μ' άκουγες πριν 4 χρόνια....σκέψου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος10/11/17 23:15

    Κραζεις....θαυμάζεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος10/11/17 23:18

    ΑΜΑ ΠΑΩ ΘΑ ΚΑΝΟΝΙΣΕΙΣ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΩ ΤΗΝ ΜΑΧΑΙΡΙΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος11/11/17 07:51

    Εισαι μεγαλο ζουδι..μεγαλο μικυ μαους..αυτοι οι υποψηφιοι που ητανε οταν εγιναν οι μεγαλες προδοσιες..αλλα ενας αγραμματος σαν εσενα δε μαθαινει ποτε να διαβαζει ποσο μαλλον να γραφει..το λιγωτερο εισαι αστειος..και ρε παιδακι μου πιανεις κι ολο το χωρο..εκανες πεντε πατριωτες που γραφανε κατι να φυγουν..θα το κλεισεις το μπλογκ...μαλλον αυτος ειναι ο σκοπος σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος11/11/17 09:52

    ζεματα χψ ζεματα τους λιγδιαριδες....μυαλο δε βαζουν...ψεκασμενοι ειναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος11/11/17 12:09

    Εσυ ξερεις ποσο ζεματισμενο μυαλο διαθετεις..ειδικα εσενα ζεματαει που εισαι βλακας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος11/11/17 14:43

    εσυ στα τεσσερα...στα τεσσερα οπως ελεγε ο αρχηγος σου...γλυψε εκει που εφτυνες και ασε εμενα και τον χψ κοιτα τα χαλια σου...εργολαβια εχεις παρει την υπερασπιση τσιπρα και καμενου...μυαλο κουκουτσι τι διαολο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανώνυμος11/11/17 14:58

    Και τα μυαλα στα καγκελα εισαι....καποτε βλεποντας τον κινδυνο ΓΑΠ ψηφισα για αρχηγο τον Μπενυ....τους πληρωσα και τους δυο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος11/11/17 17:58

    Καλα ρε μαλακα 14.43 τα χαλια μου που τα ειδες και δεν τα βλεπω εγω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμος11/11/17 19:29

    στα τεσσερα...στα τεσσερα και τσιμουδια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ανώνυμος11/11/17 19:47

    Μαρετζες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ανώνυμος11/11/17 21:23

    τα χαλια σου να κοιτας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ανώνυμος12/11/17 11:04

    Εγώ πάλι βλέποντας τον μπουλντογκ, ψήφισα ΓΑΠ, που να μου κοβότανε.
    Τώρα έτσι μουρχεται να πάω για τον Ποντα,για να ανατρεψω τ αποτέλεσμα.αλλά βαριέμαι την ουρά, χαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ανώνυμος12/11/17 14:19

    τουλαχιστον εχει ουρα.....ο κοσμος επαθε και εμαθε...γυριζει πισω εκτος απο τους κομπλεξικους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ανώνυμος12/11/17 20:24

    Απλα σου λεει οι δεξιοι που παραμενουν στη ΝΔ ειναι καλυτεροι; ας γυρισω και γω μιας και τα ιδια κανανε..αδυναμια σκεψης λεγεται αυτο...και για τους δυο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.