Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Ανάγκη διάσωσης των ξερολιθικών κατασκευών

Οι ξερολιθικές κατασκευές αποτελούν ένα σημαντικό στοιχείο της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και περιλαμβάνουν απλές κατασκευές όπως μάντρες που οριοθετούν και στηρίζουν αγροτικές εκτάσεις ή μονοπάτια, έως πιο σύνθετες, όπως αγροτικά κτίσματα που χρησιμοποιούνται σε διάφορες φάσεις της αγροτικής καλλιέργειας. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις οι ξερολιθικές κατασκευές χτίζονταν από τους ίδιους τους αγρότες, ένας σημαντικός αριθμός απ’ αυτές έχει κατασκευαστεί από μαστόρους – χτίστες.
Η σχέση τους με το φυσικό περιβάλλον είναι απολύτως αρμονική και εξ αιτίας αυτού συμβάλλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση της τοπικής ταυτότητας. Η συντήρηση των κατασκευών αυτών είναι άκρως προβληματική λόγω της ερήμωσης των αγροτικών περιοχών και τη σημαντική μείωση του αριθμού των μαστόρων – χτιστών. Από την άλλη πλευρά, η τέχνη της κατασκευής τους εμπεριέχει μια πολιτισμική αξία η οποία κινδυνεύει να αφανιστεί μαζί με τις ίδιες.

Τα Άνθη της Πέτρας θεωρούν ιδιαίτερα σημαντική τη διάσωση των ξερολιθικών κατασκευών γιατί συμβάλλει στην ενίσχυση της οργάνωσης των αγροτικών εκτάσεων, την περιβαλλοντική ισορροπία, αλλά και την ενίσχυση της προβολής τους ως ένα παράδειγμα αρμονικής αλληλεπίδρασης μεταξύ του ανθρώπου και του φυσικού περιβάλλοντος. Για το λόγο αυτό, η αποκατάσταση ξερολιθικών κατασκευών σε διάφορα σημεία εντός κι εκτός του οικισμού των Λαγκαδίων θα αποτελέσει μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος του 2ου Εργαστηρίου της πέτρας που θα λάβει χώρα το επταήμερο 30 Ιουλίου ως 5 Αυγούστου 2018.


(Οι φωτογραφίες είναι του κ. Ευάγγελου Χριστόπουλου από τη Μυγδαλιά Αρκαδίας, που είναι μέλος και σημαντικός αρωγός των προσπαθειών των Ανθέων)

1 σχόλιο :

  1. Ανώνυμος12/2/18 18:00

    Η ξερολιθια της φωτο ειναι η καλυβα του Σταθιτσα(Μποσμη) διπλα στο ιερο της Γλανιτσιας οπως ονομαστηκε ο βωμος της Αρτεμιδας.για την προσβαση στο ιερο εχω προτεινει χωματοδρομο με κοκκινο χαλικι της κουκουλας πανω στον παλιο χωματοδρο πιθανον απο την αρχαιοτητα τροχηλατο που συνεδεε τις αρχαιες πολεις Καλλια και Διποινα ευρισκομενες στη θεση Ελληνικα(Λενικα)και Κερπινη πιθανοτατα.Ενα τετοιο εργο πιθανο να κεντριζε το ενδιαφερον αρχαιολογων για την ημιτελη λογω πολεμου ανασκαφη του Ιερου και της πολεως.Ματαιως ομως το επαναφερω χρονια.Ουδεις ενδιαφερεται.Θα παρακαλουσα γι αυτο καποιους πατριωτες που εχουν ασχοληθει αλλα και τους ιστορικους καθηγητες της φιλολογιας να παρουν εδω θεση..Θα περιμενω διαλογο
    Γιωργος Μπουρεκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.