Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Ζήτω η τρέλα


Oταν εκλέχτηκε ο Τραμπ για πρόεδρος των ΗΠΑ είχαμε γράψει ότι τα ηνία της χώρας αναλαμβάνει ένας κουτσαβάκης, χωρίς ίχνος μόρφωσης και πολιτικής σκέψης και πως αυτό θα έβαζε τον κόσμο σε μπελάδες. Χτες ο άνθρωπος, κρυμμένος στην Ουάσινγκτον έδρεπε τις δάφνες της ιδιοσυγκρασίας του, βουτηγμένες στο αίμα πάνω από 50 νεκρών, από τους οποίους 10 παιδιών! Πυροδοτώντας τη Μέση Ανατολή.

Η χτεσινή αιματηρή μέρα στην Παλαιστίνη είναι η αρχή μιας πολύ επικίνδυνης περιπέτειας, που απέχει μιά ώρα και ένα τέταρτο με το αεροπλάνο από την Αθήνα! Αυτό, για όποιον αδιαφορεί για το γενικό και ενδιαφέρεται για το ατομικό! Επειδή η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, που έκανε ο Τραμπ σε πείσμα όλων των νουνεχών και σκεπτόμενων Αμερικανών και Ευρωπαίων πολιτικών και διπλωματών, συμπεριλαμβανομένων του Κλίντον και του Ομπάμα, δεν είναι μια απλή κίνηση.


Για να αποδείξει μάλιστα πόσο ελαφρόμυαλος και ασόβαρος είναι ο πρώην τηλεοπτικός αστέρας εκπομπών τύπου Ερωτοδικείου και νυν πρόεδρος, έστειλε στα εγκαίνια της πρεσβείας, σε μια τέτοιας σημασίας πολιτική κίνηση, ως εκπρόσωπό του (δηλαδή του έθνους του) την κόρη του Ιβάνκα και τον γαμπρό του, που τους έχει διορίσει και τους δύο στο Λευκό Οίκο. Νοοτροπίες και πρακτικές, που μόνο με τις αντίστοιχες ελαφρότητες του Μουσολίνι και των Ασιατών και Αφρικανών δικτατόρων μπορούν να συγκριθούν. Στα ίχνη του νέου του φλέρτ Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ έχει μεγάλη συμβολική και πρακτική σημασία. Αναγνωρίζεται έτσι ως πρώτο ημιεπίσημο βήμα από τις ΗΠΑ η Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ αντί του Τελ Αβίβ. Κι αυτό είναι μια καθαρή παραβίαση των όρων δημιουργίας του κράτους του Ισραήλ και ένα χαστούκι περιφρόνησης στην συμφωνία για παραμονή της Ιερουσαλήμ ως ουδέτερης, ειρηνικής γωνιάς συνύπαρξης των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών: Εβραϊσμού, Μουσουλμανισμού, Χριστιανισμού.

Η μεταφορά της πρεσβείας εξοπλίζει τις επιθετικές και πολεμοχαρείς ισραηλινές κυβερνήσεις με το παραπάνω θάρρος που χρειάζονται για να μετατρέψουν αυτή τη μορφή της πόλης σε αποκλειστικά εβραϊκή πρωτεύουσα. Ήδη, με τους ετσιθελικούς εποικισμούς και την τεχνική σταδιακή δίωξη των μουσουλμάνων Παλαιστίνιων από την πόλη η αναλογία του πληθυσμού έχει αντιστραφεί. Οι Εβραίοι παλαιστίνιοι είναι πλέον 60% έναντι 38% των μουσουλμάνων.

Οι μουσουλμάνοι και χριστιανοί Παλαιστίνιοι, που έχασαν την πατρίδα τους σε μια νύχτα για να δημιουργηθεί το κράτος του Ισραήλ, χάνουν σταδιακά και ασταμάτητα εδώ και 80 χρόνια τα εδάφη, στα οποία είχαν ήδη περιοριστεί. Άλλοτε από τους διαρκείς εποικισμούς των Ισραηλινών και άλλοτε μετά από αποτυχημένες εξεγέρσεις και πολέμους των ίδιων και των συμμάχων τους Αράβων.

Η περιοχή βρίσκεται σε μια διαρκή αιματοχυσία, με εμπλεκόμενες όλες τις γύρω χώρες. Όχι μόνο επειδή υπάρχει σύγκρουση « ντόπιων» και «ξένων», εισβολέων και γηγενών, μουσουλμάνων και εβραίων. Αλλά, και γιατί σχεδόν όλοι οι Ιορδανοί και ένα μεγάλο μέρος των Λιβανέζων του νότου είναι Παλαιστίνιοι. Όπως και σε άλλες περιοχές του κόσμου, οι Βρετανοί και Γάλλοι αποικιοκράτες χώρισαν τις δυνατές φυλές σε κομμάτια, δημιουργώντας κράτη ανύπαρκτα μέχρι πριν 200 χρόνια, τραβώντας γραμμές με μολύβι σε χάρτες, ως σύνορα. Τόσο απλά. Και τόσο διαρκώς αιματηρά.

Από το 1950 και μετά, όμως, και με οξυνόμενη ένταση, η περιοχή της Μέσης Ανατολής με επίκεντρο το Ισραήλ έχει μεταβληθεί σε κανονική μπαρουταποθήκη. Το Ιράν επιχειρεί να γίνει πυρηνική δύναμη σε αντιστάθμισμα του πυρηνικού Ισραήλ. Και συμμετέχει στρατιωτικά στο Λίβανο και στη Συρία. Η Σαουδική Αραβία έχει μετατραπεί στη μεγαλύτερη αμερικανική βάση της περιοχής, με στρατοκρατικές όμως βλέψεις μέχρι Τουρκίας και Σουδάν. Χρηματοδοτώντας κάθε βρωμιά στη γύρω περιοχή, μέχρι Αφγανιστάν. Η Συρία είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική βάση της Ρωσίας, ενώ η Αίγυπτος αλλοιθωρίζει κατά καιρούς μεταξύ Ρωσίας, ΗΠΑ και αδερφών μουσουλμάνων.

Το Ιράκ είναι σήμερα μια ρευστή εύφλεκτη περιοχή με πολλούς μνηστήρες από τους παραπάνω, συν τους Κούρδους. Και όλη αυτή την πυριτιδαποθήκη την τροφοδοτούν με νέα πυρίτιδα το Ουζμπεκιστάν, το Αφγανιστάν και η Τουρκία. Οι δύο πρώτοι με ακραίους ισλαμιστές και η Τρίτη με ιμπεριαλιστές εισβολείς στρατηγούς και πολιτικούς.

Σ αυτή τη λάβα που χορεύει, ο playboy ασόβαρος αμερικανός πρόεδρος έριξε ένα σπίρτο αποχωρώντας από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιραν, που ελέγχει στενά τις δραστηριότητες της Τεχεράνης, και άλλο ένα εγκαινιάζοντας την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ. Και τα δύο, εντελώς συμπτωματικά, αιτήματα του πολεμοχαρούς ηγέτη του Ισραήλ Νετανιάχου και των πιο ακραίων ισραηλινών κύκλων.

Το αποτέλεσμα θα είναι επιζήμιο όχι μόνο για την ειρήνη διεθνώς. Αλλά, και για το ίδιο το Ισραήλ. Του οποίου το συμφέρον είναι ένα και μοναδικό για να επιζήσει ανάμεσα σε 200 εκατομμύρια Άραβες σε βάθος χρόνου: Η ειρηνική συνύπαρξη. Επειδή, στο τέλος του χρόνου, οι αριθμοί είναι εναντίον του όση στρατιωτική ισχύ κι αν έχει τώρα. Εκτός αν αποφασίσει να κάνει την περιοχή πυρηνικό νεκροταφείο προκειμένου… να επιζήσει. Κανείς δεν θα επιζήσει. Τα πυρηνικά του είναι ουσιαστικά άχρηστα. Όπως ο ναός στον Σαμψών.

Σ αυτό το επικίνδυνο και ρευστό τοπίο γεμάτο αιματηρές αντιθέσεις, όπου τα μισά παιδιά οπλοφορούν, μαζί με όλες τις γυναίκες, ο ανεκδιήγητος Τραμπ, ρίχνει λάδι στη φωτιά. Προφανώς κινούμενος από εγκληματικά λόμπυ, που σκέφτονται και δρουν κοντόφθαλμα και εξτρεμιστικά.

Ένα από τα κατορθώματα του απολίτικου αυτού προέδρου είναι ότι η ανθρωπότητα έχει πάψει να ασχολείται με το μείζον θέμα Ισραήλ- Παλαιστινίων εδώ και μια 15ετία τουλάχιστον, εξ αιτίας των αμερικανοβρετανικών επεμβάσεων στο Ιρακ, τη Λιβύη, την Αίγυπτο, τη Συρία. Με την ταυτόχρονη εμφάνιση του ISIS ως συνέχεια της Αλ Κάιντα, ως συνέχεια των Μουτζαχεντίν, που είναι τα παιδιά της σοβιετικής και αμερικανικής εισβολής στο Αφγανιστάν.

Έτσι, η παγκόσμια κοινότητα ασχολείται αποκλειστικά με τη ριζοσπαστικοποίηση των μουσουλμάνων και την τρομοκρατία και έχει ρίξει σκοτάδι στην Παλαιστίνη, όπου η σταδιακή εξόντωση των Παλαιστίνιων εφαρμόζεται ασταμάτητα, είτε με εποικισμούς παράνομους, είτε με τείχος του αίσχους, είτε με κόψιμο νερού, ηλεκτρικού, διακίνησης τροφίμων σε καθημερινή βάση. Και φυσικά οι Παλαιστίνιοι αντιμάχονται καθημερινά είτε με σφεντόνες είτε με όπλα. Αποκλεισμένοι από τον κόσμο στην ίδια τους την πατρίδα.

Όλα αυτά που ήταν στο σκοτάδι εδώ και περίπου 15 χρόνια, και που επέτρεπαν στο Ισραήλ να δρα σχεδόν ανενόχλητο από την διεθνή κοινή γνώμη, έρχονται τώρα να πρωταγωνιστήσουν. Να ξαναβγούν στην επικαιρότητα. Χάρη στην ιδιοφυή πολιτική ανοησία του Τραμπ! Και ενδεχομένως να δημιουργήσουν νέες διεθνείς Παλαιστινιακές οργανώσεις ή νέες επιθέσεις στη Δύση εκ μέρους τρομοκρατών με επίκληση το αιματοκύλισμα των Παλαιστινίων. Το οποίο είναι διαρκές εδώ και χρόνια. Στην αφάνεια.

Πενήντα άμαχοι νεκροί σε λίγες μόνο ώρες από πυρά στρατιωτών που σημάδευαν στο ψαχνό άοπλους διαδηλωτές. Και πάνω από δυό χιλιάδες τραυματίες, είναι πολύ λιγότεροι από όσους προσβλήθηκαν δήθεν από το χημικά του Άσσαντ και βομβαρδίστηκε η Συρία. Κανείς δεν θα βομβαρδίσει κανέναν στο όνομα αυτών των νεκρών. Επειδή η διεθνής κοινότητα των «ισχυρών» δεν είναι παρά ένα club εγκληματιών, που μοιράζουν τον πλούτο, τη γη, τους ανθρώπους σαν να είναι τετραγωνάκια της μονόπολης. Γραμμές πάνω σε χάρτες. Συντεταγμένες στη Google.

Το κακό για την ανθρωπότητα είναι ότι συσσωρεύονται πολλοί τρελοί και άμυαλοι και δικτατορίζοντες στις ηγεσίες της παγκόσμιας σκηνής, ταυτόχρονα τον τελευταίο καιρό. Και όσοι έχουν ακόμα σοβαρότητα και λογικά από την άλλη πλευρά δεν έχουν είτε το θάρρος είτε τη διορατικότητα να ορθώσουν ανάστημα ή φωνή απέναντι σε νέους χιτλερίσκους.

Και οι λαοί; Οι λαοί και τα έθνη που δεν έχουν μνήμη της ιστορίας τους είναι καταδικασμένοι να την ξαναζήσουν. Τρικούπης έφα.

Γ. Παπαδόπουλος- Τετράδης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.