Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ


Το σχολείο η εκκλησία και τα καφενεία ήταν οι τρείς πυλώνες του χωριού. Θα παραμείνουν το ίδιο στην κεντρική σκηνή της ιστορίας μαζί με τους θαμώνες τους και τους καφετζήδες για όποιον μιλάει για το χωριό.Αναφέρομαι ειδικότερα στά καφενεία.
Εστίες πολιτικών απόψεων ,αντιπαραθέσεων, φιλονικίας, απολογισμού του κόπου και της σκληρής δουλειάς της ημέρας .
Κέντρα ψυχαγωγίας, ψεύδους, πειράγματος, επικοινωνίας και επαφής.
Και όλα αυτά πάντα με την συνοδεία του κρασιού η του καφέ.
Ένα από τα πέντε καφενεία του χωριού ήταν και του Βασίλη του μαγαζά
Εχει ακομη εξω την πινακιδα κρεμασμένη που γράφει
ΚΑΦΕΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΝ
Η ΦΤΗΝΕΙΑ
ΒΑΣ. Δ .ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ (Είναι αυτή που βλέπετε δεξιά σας )
Προσήλιο δίπλα στο σχολείο και πίσω από την εκκλησία
Κάτι μ έσπρωξε το περασμένο το καλοκαίρι να το φωτογραφίσω
Και αυτό γιατί είχαν στρατοπεδεύσει στην σκέψη μου εκείνες οι μαγικές ανέμελες εποχές που το καλοκαίρι, καθισμένα οκλαδόν καμιά 30 αρια παιδιά το βράδυ έξω στο καφενείο ,ακούγαμε από τα μικρά δισκάκια του Βασίλη, τον καραγκιόζη .Δίναμε και παραγγελείες : Θέλουμε ο Καραγκιόζης και το καταραμένο φίδι . Τώρα βαλε μας τον καραγκιόζη φούρναρη κλπ. Γελούσαμε δυνατά και ξανά γελούσαμε .
Όταν μπήκα μέσα συνειρμικά μου ήρθαν όλες οι εικόνες του μαγαζιού. Και το κουρείο και το φαρμακείο και το τηλεφωνείο.
Ο Βασίλης σε μια γωνιά του μαγαζιού του είχε τον πάγκο με όλα τα σύνεργα του κουρέα και έκανε πολύ καλά τη δουλειά του, αν αφαιρέσουμε μια κουρευτική μηχανή, που ξερίζωνε πού και πού κάποιες τρίχες του κεφαλιού και νοιώθαμε τα δυνατά τσιμπήματα της. Είχα καθίσει πολλές φορές σ αυτή την καρέκλα
Πρέπει να προσθέσουμε ότι διατηρούσε φαρμακείο και πούλαγε ασπιρίνες, βαμβάκια, οινοπνεύματα, ενέσεις και άλλα ιατρικά είδη.
Οι τοίχοι στολισμένοι με ημερολόγια, φωτογραφίες και διαφημίσεις με τους μπλε πάγκους και τραπεζάκια έδιναν το δικό τους χρώμα στο μαγαζί. Θυμάμαι ακόμη ότι ήταν το μόνο μαγαζί με πλούσιο φωτισμό και μέσα και έξω
Μα πιο πολύ όμως η σκέψη μου φωτογράφισε την μακαρίτισσα την Τούλα που την συναντούσες μια στον ένα πάγκο και μια στον άλλο.Στον πρώτο να φτιάχνει καφέ και να πλένει συνέχεια ποτήρια και φλιτζάνια και στον άλλο να πηγαίνει για να εξυπηρετεί από το εμπόρευμα του μαγαζιού όποιον συγχωριανό πήγαινε να ψωνίσει. Αθόρυβη γλυκομίλητη ευγενική.  Θυμάμαι που ήταν στοργική μ εμάς τα παιδιά, σαν να είμαστε δικά της παιδιά.
Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες υπάρχουν ακόμη μέσα τα είδη που απέμειναν από τότε που το καφενείο έκλεισε τις πόρτες και τα παράθυρα του.Και όμως!! Σου δίνει την αίσθηση ότι μπήκες για να ψωνίσεις.Ετσι τουλάχιστον ένοιωσα εγώ. Όλα ταχτοποιημένα όπως πριν. Χωρίς αράχνες ,χωρίς να είναι στοιβαγμένα σε μια μεριά και ακατάστατα.
Όποιος μπει σήμερα μέσα σ αυτό το μαγαζί θα φορτωθεί με πολλά συναισθήματα ,ιδίαιτερα αυτοί που ήταν τακτικοί θαμώνες.
Περάσαμε όλοι από εκεί για όλα αυτά που παρείχε αυτό το μαγαζί.
Σήμερα ο Βασιλάκος ζει με τα παιδιά του μια στη Τρίπολη και μια στην Αθήνα. Επισκέπτεται αρκετά συχνά το χωριό του φορτωμένος με αγάπη με πολλές ιστορίες και αναμνήσεις για τους χωριανούς του.
Ευχόμαστε να είναι γερός και δυνατός.
Αυτά θυμήθηκα από το μαγαζί του Βασίλη από τα λίγα χρόνια που έζησα στο χωριό.
ΥΓ Εκείνο τον καφέ Βασίλη ,που με παράπονο μου είπες ότι δεν με κέρασες , λέω να τον κεράσεις από το μαγαζί σου του χρόνου το καλοκαίρι. Να το ανοίξεις μια ημέρα ! Μόνο μια ημέρα . Το θέλουμε όλοι!!!
Γ.Γ.
Το παρακάτω ζήτησα και μου το έστειλε ο Βαγγέλης ο Τζιράκας

__Και Βασιλάκο και καφέ …..Καί ξέρεις!......
__Εγώ ξέρω Κόλλια, αλλά να μην το φωνάζεις αυτό Δημόσια, έχω πρόβλημα με τους άλλους πελάτες.
__Βασιλάκο, αν αυτή τη φορά κάνεις καφέ με καϊμάκι στον Κόλλια και τον σερβίρεις σε χοντρό φλυτζάνι , θα επιμείνουμε κι εμείς να μας κάνεις το ίδιο. Να μην ειπούμε ότι θα κάνουμε αποχή από ποτό στο μαγαζί σου.
Αυτά του έλεγε ο Αντρέας ο Πίκουλας και συμφώνησαν ο Ζιογούλας, ο Θώικος ο Τσιρίμης, Ο Γιωργούτσος και άλλοι πελάτες που βρίσκονταν κείνη την ώρα στο μαγαζί του Βασιλάκου.
Ο Παπαπάνος, μπαίνοντας στο μαγαζί, συμφώνησε ότι δεν έπρεπε να γίνεται διάκριση . Άλλη άποψη είχε ο Κομπόλης για τον Κόλλια. «Ότι είναι μοναδικός και πρέπει να αξαιρεθεί του κανόνος». Το χαμόγελό του και ο τρόπος που το είπε έδειχνε ότι συμφωνούσε τάχα με τον Κόλλια αλλά η γνώμη του ήταν με κείνη των πολλών.
__Και Βασιλάκο, άστους να λένε. Στις ανθρωπάρες θα κάνεις τον καφέ στο χοντρό φλυτζάνι επέμενε ο Κόλλιας.
Κάπως έτσι ξεκίναγε το καλαμπούρι και πείραζε ο ένας τον άλλον στο μπακάλικο που ήταν και καφενείο, και φαρμακείο, και κουρείο, και εκλογικό κέντρο και ότι θέλεις ήταν του Βασίλη Βασιλόπουλου του, μαγαζά όπως τον λέγαμε.
Και τι δεν έβρισκες εκεί μέσα! Από ταβανόπροκες και καρφοπέταλα, ζαχαρώδη και φαγώσιμα, μέχρι μαλλιά και χρώματα.
Εδώ ήταν το κέντρο του Κουτσομπολιού και της πληροφόρησης. Εύρισκες ειδήσεις φρέσκες που τις έπλαθαν σν τις κουλούρες του φούρνου όπως ήθελαν για να διασκεδάσουν και μπαγιάτικες. Το μοναδικό τηλέφωνο του χωριού χτύπαγε ασταμάτητα και οι συνδιαλέξεις πήγαιναν και έρχονταν. Δεν προλάβαινε ο Βασιλάκος να ειδοποιεί τους πατριώτες.
__Μπάρμπα Κώστα, στις πέντε η ώρα θα σε πάρει η γιός σου ο Πάνος τηλέφωνο. Θεια Κατερίνη στις έξι η ώρα θα σε πάρει η κόρη σου τηλέφωνο… και πάει λέγοντας η δουλειά.
Όταν χτύπαγε το τηλέφωνο, το σήκωνε ο Βασιλάκος ή Μαγαζάς.
__Εμπρός , έμπρός φώναζε. Ποιος είναι;
__Έλα Βασίλη, ο πατέρας μου είναι εκεί να μιλήσω; Ο Πάνος είμαι.
__Περίμενε Πάνο, εδώ είναι , να του φωνάξω. Μπάρμπα Κώστα ο γιός σου ο Πάνος. Έλα στο τηλέφωνο.
__Ρώτα τον Βασιλάκο, τι κάνει από υγεία και τι με θέλει; Σου είπα ότι δεν ακούω στο τηλέφωνο.
__Μ΄ ακούς Πάνο. Ο πατέρας σου δεν μπορεί να μιλήσει δεν ακούει καλά. Ό,τι έχεις να του ειπείς , πες το σε μένα κι εγώ θα το μεταβιβάσω.
__Βασιλάκο, καλά είμαι πες του. Του στέλνω με τον Ταχυδρόμο 180 δραχμές, και κοίτα, όταν τον κουρέψεις, κόφτου μαζί με τα μαλλιά κανένα αυτί με το ψαλίδι ή καλύτερα τράβατο για να ακούει









29 σχόλια :

  1. ΝΤΟΡΗΣ12/12/11 10:28

    ΟΤΑΝ ΠΉΓΑΙΝΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΆ ΜΟΥ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΤΙ, Ο ΚΥΡΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΈΒΑΖΕ ΤΟ ΕΊΔΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΣΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΣΑΚΟΥΛΑ ΧΆΡΤΙΝΗ, ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΔΗΧΝΗ ΠΟΣΟ ΚΥΡΙΟΣ ΉΤΑΝΕ,ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟΣΎΝΗ ΣΤΗ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΤΊ ΑΥΤΗ Η ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΛΊΓΗ.ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΥΡ ΒΑΣΙΛΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΡΕΚΑΣ12/12/11 11:10

    ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΙΜΩΜΕΝΟΥΣ ΘΕΙΟΥΣ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΗ.ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΤΟ ΑΝΟΙΞΕ Ο ΘΕΙΟΣ ΜΟΥ ΤΟ 1957 ΑΦΟΥ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΔΥΟ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΛΑΝΟΔΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΣΤΑ ΓΥΡΩ ΜΕΡΗ.ΤΟ 1994 ΕΚΛΕΙΣΕ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΜΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΛΑΣ.ΗΤΑΝΕ ΕΝΑ ΠΟΛΥΜΑΓΑΖΟ ΜΕ ΚΟΥΡΕΙΟ ΤΗΛΕΦΩΝΕΙΟ ,ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΜΑΝΑΒΙΚΟ, ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΟΤΙ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙ Ο ΝΟΥΣ ΜΑΣ.ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΜΑΓΑΖΙ ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΓΑΖΑ ΣΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΟΠΟΙΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΕΛΗΓΕ.-ΕΧΕΙ ΦΑΕΙ Η ΠΛΕΥΡΑ ΜΟΥ ΛΕΓΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΤΟΠΟ ΤΟΤΕ.ΣΠΑΡΤΑΡΙΣΤΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Σ ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΕ ΠΟΛΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΠΟΛΥΔΕΡΑ ΠΑΠΑ ΦΟΥΣΕΚΑ ΨΗΤΗ ΖΙΟΓΟΥΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΠΟΥΡΙ ΑΦΘΟΝΟ.ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΨΕΙ ΑΦΟΥ ΡΩΤΗΣΕΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΜΠΑΡΜΠΑ ΜΟΥ ΤΟ ΜΑΓΑΖΑ,ΤΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΚΗΝΕΣ.ΒΑΓΓΕΛΗ ΤΖΙΡΑΚΑ ΝΟΜΙΖΩ ΕΙΣΑΙ Ο ΠΙΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος12/12/11 11:11

    Απλός και καλός άνθρωπος όπως και η Τούλα
    Αγαπάει το χωριό του και το πονάει.
    πκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος12/12/11 11:26

    Συμφωνώ με το Νις
    Ν ανοίξει μια ημέρα το μαγαζί να μας θυμίσει τα παλιά
    Θα μας μεταφέρει σ εκείνες τις καλές εποχές
    Βασίλη και εγώ θέλω ένα καφέ από τα χέρια σου στο μπλε τραπεζάκι.
    Βλέπω στην φωτογραφία το πετρογκάζι με τα μπρίκια πλυμένα γυρισμένα ανάποδα
    έτοιμα να βράσουν τον καφέ.Θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο για την Τούλα.
    μπραβο νις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κουκος12/12/11 11:44

    αιντε μαγαζα να το καθιερωσεις και θα βοηθηκω.μια φορα το χρονο καφε απο τα χερακια σου και θα βαλω την καφοζαχαρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος12/12/11 13:16

    Ως συνομήλικος των παιδιών του,έζησα από πολύ κοντά τον υποδειγματικό πατριώτη,φίλο,επαγγελματία και η τύχη τα έφερε να τον έχω και γείτονα εδώ στην Τρίπολη και αρκετές φορές να τα λέμε.Ήταν ο πρώτος στο χωριό που έφερε τηλεόραση αν δε κάνω λάθος το 1974-η οποία εκτόπισε τα δισκάκια του καραγκιόζη-γέμιζε λοιπόν το μαγαζί κάθε βράδυ και εμείς τα παιδιά καθόμαστε κάτω.Τώρα έτρεχε στο Πολυδεραίικο αλώνι να ειδοποιήσει κάποιον για τηλέφωνο,αμέσως μετά στο Γιανναίικο με τη φιάλη στον ώμο....
    Μεγάλη εντύπωση μου έκανε ότι στο μαγαζί του,ποτέ δεν παίχτηκαν τυχερά χαρτοπαίχνια , δεν τα ήθελε...και με πολύ έξυπνο και ευγενικό τρόπο τα είχε αποβάλλει...ένα ακόμη δείγμα του χαρακτήρα του.
    ¨Οσο για ευθυμογραφήμματα ,ιστορίες του χωριού κ.λ.π.ο ίδιος μπορεί να σου αρδιάσει με έναν ιδιαίτερα ελκυστικό αφηγηματικό τρόπο.
    Μπαρμπα να είσαι πάντα καλά.
    Ibas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος12/12/11 22:09

    xasame kai ton gerolyko
    xasame kai ton χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΑΡΗΣ ΤΣΙΡΙΜΟΠΑΝΟΥ(ΑΠΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΟΣΟ ΜΑΚΡΥΑ)12/12/11 23:14

    ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΞΙΣΤΟΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ ΠΟΥ ΖΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΣΑΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΠΟΥ ΦΡΟΝΤΙΖΑΝ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ ΠΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΚΡΑΤΟΥΝ ΑΣΒΕΣΤΗ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΑΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ
    ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΕ
    ΝΑ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΟΘΕΟΣ ΟΛΟΥΣ ΚΑΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος13/12/11 10:38

    Ένα γειά στον Βασίλη του Μπρή, τον μαγαζά, τον τηλεφωνητή, τον καλαμπουρτζή. Θυμήθηκα τις τηλεφωνικές εξυπηρετήσεις του και την κριτική που είχε κάνει στη δεκαετία του ΄60 στα γραφτά μου: "Ο Αβαδαίος το αρχίζει μαλακά-μαλακά και στο τέλος ρίχνει το καλύτερο", έλεγε. Ακόμα το θυμάμαι, ρε Βασίλη...
    Αβαδαίος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος13/12/11 11:05

    Τι έγινε, ρε παιδιά, ο Σόλων ; Αποχάθηκε ! Από τότε που του κλείσανε το επιμορφωτικοχορταστικό
    "ΜΑΓΕΡΟΒΡΑΣΤΟΠΩΛΕΙΟΝ¨"
    εξαφανίστηκε από τον λέγόμενο δημόσιο βίο του χωριού. Αλλά, έννοια σας ! Ο Σόλων, μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά κτλ κτλ...
    Αβαδαίος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος13/12/11 12:22

    Αν κάποιος εκ του πλανήτη γη, ισχυριστεί ότι είχε προβλέψει το κινητό τηλέφωνο από την εποχή του καφετηλεφωνείου Αμυγδαλέας, θα καταγραφεί ως μέγας ψεύτης στον ΟΗΕ. Ούτε ο προφήτης Ηλίας δεν θα προφήτευε το σημερινό νταβαντούρι: Να τηλεφωνείς από τον Αϊμιλιανό στον Αϊγιώργη και απο τον Αγιοθόδωρο στον Αϊστάθη...
    Αβαδαίος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος13/12/11 12:45

    Ο κύριος Σόλωνας
    θα εκτιμήσει πότε θα κάνει παρουσία
    Νις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος13/12/11 13:00

    Καθώς βλέπεις, είναι να μην αρχίσω, τα σολωνικά μου. Έτσι και αρχίσω, το πάω σαν τις θείτσες μου στο σοκάκι. Για να μην πω σαν τους κυρίους της τηλεόρασης, οι οποίοι μας αναλύουν και ξανά μας αναλύουν, αφού πρωτίστως μας ενημερώσει η κυρία ότι "όλα αυτά θα τα συζητήσουμε με τον κ.τάδε, τον κ.δείνα, τον κ. απαυτόν. Δεν μας κατουράς, λεω ΄γω, μωρ΄κυρία ;! Αβαδαίος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος13/12/11 13:28

    Και να ξέρεις Αβ μετά την Αγγέλλω του Γιώργη και η γυναίκα μου και η Γιάννα έχουν γίνει Σολωνικιές
    Νις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος13/12/11 13:42

    Βασίλης.

    Από τους πιο αξιοπρεπείς γλανιτσιώτες.

    χψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος13/12/11 13:46

    Επομένως θα εκτιμήσει ο ίδιος ο Σόλων για το πότε πρέπει να ανοίξει τα χαρτιά του, έχοντας πάντα στο πίσω μέρος της κεφαλής του το συμφέρον του έθνους - έστω της Αμυγδαλέας. Αλλά επερωτώ : Θα το παίζει επί πολυ Κώστας Καραμανλής σε φαί και σιωπή; Αδυμονώμεν.
    Αβαδαίος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος13/12/11 13:58

    τον νοιωθω...τσιτωμενο...gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος13/12/11 14:11

    Από τις νυφάδες να το περιμένουμε ότι θα γίνουν φανατικές με τον Σόλωνα. Βλέπουν μπροστά τους έναν όμορφο άνδρα - έναν Ντελόν - και αναρωτιούνται αν σύζυγοί τους προέρχονται από το ίδιο αυτό χωριό. Η Γιάννα, όμως, γιατί να το πάθει ; Τι του βρήκε, τι του βρίσκει ; ( ανεξερεύνητες τελικά οι βουλές της γυναίκας).
    Αβαδαίος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος13/12/11 14:16

    Τσιτωμένον, από τί ;
    Από συστολή ;
    Από υπερηφάνεια ;
    Ή απο φαί ;

    Αβ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος13/12/11 14:18

    Το αρχαιοπρεπές όνομα που συνειρμικά με οδηγεί στο αίσθημα δικαίου, σεισάχθεια κ.λ.π., που δεν ισχύουν σήμερα και με μελαγχολούν.
    Νάσαι καλά και νάχεις τον οίστρο της σήμερον
    Γιάννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος13/12/11 14:26

    νοιωθει να χανει ....gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος13/12/11 14:41

    Η δική σου τι του βρίσκει Αβ και τον αποκαλεί και Κύριο?
    Νις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος13/12/11 14:55

    Λιμπίστηκε την απο τηλεφώνου ευγένειά του...

    (Άντε, πάμε για φαί τώρα και βλέπουμε...)
    Αβ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος13/12/11 15:01

    ειναι που τον ξερει απο φωτογραφια.....gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος13/12/11 19:54

    Έτσι μιλάς για του ρήγα το παιδί του βασιλιά τ' αγγόνι?????

    ¨κοιμήσου αστρί, κοιμήσου αυγή, κοιμήσου νιο φεγγάρι, κοιμήσου που να σε χαρεί η νια (κατά παράφραση) που θα σε πάρει

    Γαγάτσαινα


    Υ/Γ για την παρεμβολή με το πνεύμα της (ο χωρίς ψευδώνυμο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος13/12/11 22:38

    ......το ακουσα πριν λιγες μερες σε γλανιτσιωτικη παρεα και το μεταφερω.....πριν χρονια οταν ακομα ηταν γραμματεας στο χωριο ο σολωνας ,μια παρεα νεολαιων της εποχης ειχε ορεξη για γλεντι.ο στελιος τους εβγαλε οξω αλλα τους αφηκε μπυρες.το στησανε στο χορο στην αγορα με μαγνητοφωνο.ο μακαριτης ο παππας,ειχε περασει της παναγιας,βγηκε και αρχινησε να φωναζει,αλλα δεν εβλεπε προσωπα.αρχινανε λοιπον οι νεολαιοι να φωναζουνε....γεια σου σολωνα με τον χορο σου ...και δωστου σπασιματα οτι μπουκαλι βρισκοτανε ενα γυρω....ΠΕΡΙΤΤΟ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΟΤΙ Ο ΣΟΛΩΝΑΣ ΕΛΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ.την αλλη μερα το γιομα με το λεφωρειο ο παππας περιμενε τον σολωνα που εντεχνως καποιοι του ειπανε οτι ειχε παει τριπολη πρωι πρωι μετα το γλεντι.οταν ηρθε του την επεσε με την μαγκουρα ..μα παππουλη δεν ειμουνα εδω ...που να ακουσει ο μακαριτης...και το παραπονο του σολωνα ..μια φορα ειπα αληθεια και δε με πιστευει κανεις............εμαθε βεβαια ποιοι του την στησανε...και ποτε δεν τους εδωσε για να δικαιολογηθει.....γι αυτο τον αγαπαω...gerolykos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΡΕΝΤΕΖΕΛΑΣ14/12/11 01:49

    ΧΨΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΨΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ ΓΕΡΟΛΥΚΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Nτορης15/12/11 14:20

    Τι εγινε ρε παιδια ειναι αλήθεια οτι ο ΜΠΑΝΤΕΒΑΣ Κλέφτικε με μια ουκρανεζα, ΝΙΣ θελο αμεση ενημέρωση σε παρακαλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμος15/12/11 17:34

    ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΑ ΕΙΝΑΙ ΡΕ ΝΤΟΡΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΑΜΕΡΙΣΤΑΝ.................

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα διαγραφής σχολίων χωρίς καμία προειδοποίηση.